Specialist în mașini zburătoare, arhitect de arene pentru sportivii virtuali, inginer în energie regenerabilă sau specialist în securitate cibernetică, acestea sunt joburile viitorului spre care ar trebui să se orienteze adolescenții și tinerii. Peste doar 10-20 de ani, unele meserii vor fi înlocuite de inteligență artificială, iar locul angajaților va fi luat de roboți. Zidarii, electricienii ori frizerii vor rămâne însă pe poziții în următoarele decenii.
Tudor este elev la Colegiul de Informatică Tudor Vianu din Capitală. Deși cântă într-o trupă și este pasionat de IT, vrea să lucreze într-un alt domeniu, care să-i asigure viitorul.
„Eu m-am decis pentru o meserie. Mi-ar plăcea să lucrez în logistică, să gestionez vânzări, poate să gestionez import-export.", spune Tudor.
Colega lui Tudor, Ariadna, încă se gândește ce va face. Planifica să devină programator, dar a descoperit că nu i se potrivește.
„Nu-mi doresc să stau toată ziua la calculator. Îmi place să comunic foarte mult cu ceilalți și să fac echipă, așa că am ajuns undeva în zona de drept sau de relații internaționale", spune Ariadna
Specialiștii în resurse umane atrag atenția că nu este suficient ca tinerii să își aleagă o meserie de viitor.
„Copii ăștia vor trebui să muncească până la vreo 80, că n-o să-i țină nimeni în sistemul de pensii, ceea ce înseamnă că vor trebui să se reinventeze. N-o să poți face același job 60 de ani sau, mă rog, 50 de ani de viață", spune Dana Cavaleru, director executiv HR.
Topul meseriilor căutate de angajatori în viitor
În continuare, inginerii își vor găsi ușor de lucru, mai ales cei din domeniul energiei regenerabile sau sistemelor autonome. Vor fi căutați specialiști în inteligența artificială și securitate cibernetică, dar și dezvoltatorii de mașini zburătoare. Solicitați și bine plătiți vor fi și arhitecții de arene, E-Sports, mai exact construcții pentru competițiile de gaming profesionist. În ciuda schimbărilor, sunt meserii care nu vor dispărea în viitorul apropiat.
„Vor exista opțiuni, indiferent de ce se va întâmpla în piață pentru cei care au meserii concrete și calificate instalatori, zidari, zugravi, electricieni, aceștia sunt și vor fi foarte căutați în piață", spune Ana Călugăru, reprezentant platformă de joburi on line.
În fața provocărilor de pe piața muncii, liceenii sunt ajutați să descopere domeniile spre care au înclinație cu ajutorul unei platforme. Adolescenții vizitează zeci de companii, află ce presupune meseria respectivă și chiar învață cum să își negocieze salariul.
Ce joburi caută tinerii pe piaţa muncii
„Sunt extrem de interesați de competențele de care au nevoie, de abilitățile pe care să și le croiască și, câteodată, sunt foarte curioși despre investiții", spune Simona Ciora, reprezentant compania bancară.
„Tinerii ar trebui să se orienteze către domenii care combină creativitatea cu tehnologia, precum dezvoltarea de software, design-ul digital, medicina personalizată și sustenabilitatea în afaceri", spune Diana Marin, manager proiect FDVDR.
Pe 30 octombrie, experți de top vor participa la conferința web didactica, unde se va discuta despre meseriile viitorului. Conferința este organizată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.