Acest sfârșit de săptămână vine cu multe evenimente culturale și activități pentru toate vârstele, în localități turistice din întreaga țară. Putem merge la festivaluri, concerte, filme, petreceri și muzică live, în București și în țară.
MedievArtFest
Amatorii de festivaluri medievale se pot răcori în nord-vestul țării. La Ardud, în județul Satu Mare, se desfășoară a XII-a ediţie MedievArtFest - evenimente culturale şi demonstraţii cu cavaleri medievali şi domniţe, în perioada 19-21 iulie, tema aleasă pentru acest an fiind „Poartă dintre Lumi”. Iar cei care iubesc arheologia pot merge, în acest week-end, la Beclean, în județul Bistriţa-Năsăud, pentru a vizita, în premieră, Situl arheologic Beclean – Băile Figa, în inima Transilvaniei. Este singurul sit de acest gen cercetat sistematic în tot Bazinul Carpatic şi este unul dintre cele mai importante din Europa. De vineri până duminică, între orele 9:00 – 16:00, se poate vizita situl, în cadrul evenimentului Zilele Porţilor Deschise. Evenimentul promite o experiență pentru întreaga familie, de la nepoți la bunici.
Cei interesaţi de sit sunt aşteptaţi pentru a vedea suprafeţele arheologice aflate în cercetare, metodologia de cercetare arheologică şi vestigiile arheologice formate din structuri, instalaţii şi unelte din lemn, utilizate în trecut la mineritul şi extragerea sării. Cercetările arheologice sunt coordonate de dr. Valerii Kavruk (responsabilul ştiinţific al cercetării arheologice). În program e inclusă o lecție deschisă pe tema arheologiei sării, susţinută în incinta Centrului Recreativ Legacy Beclean, dar cu această ocazie se desfășoară și Festivalul Celtic Transilvania 2024, între orele 9:00 – 16:00, la Băile Figa - concerte cu trupe de primă mână, activități de reconstituire istorică, activități interactive pentru copii, zbor cu balonul și bungee jumping din balon, paradă moto, mâncare și băuturi diverse la prețuri rezonabile și nu în ultimul rând multă relaxare la Băile Figa, vizavi de spațiul de desfășurare a festivalului.
Muzică live, în București
Bucureștenii sau cei care vizitează Capitala în acest week-end se pot bucura de cea de a XIX-a ediţie a Stagiunii Muzicale Estivale este deschisă vineri în Parcul Alexandru Ioan Cuza - concert acustic al trupei Proconsul, sub conceptul „Muzică pentru Suflet”. Noua ediţie, care se va desfăşura până pe data de 8 septembrie, evidențiind capacitatea unică a muzicii de a influenţa şi de a comunica direct cu stările interioare ale fiecărei persoane, pentru a construi legături emoţionale puternice între oameni. Atmosfera Bucureştiului de altădată se regăseşte în concertele susţinute în fiecare duminică, de Fanfara Angely’s, sub bagheta dirijorului Marius Cristian Firca.
Concertele vor avea loc în fiecare vineri, sâmbătă şi duminică de la ora 20:30, la foişorul de piatră. Concertul trupei Proconsul din prima seară va fi urmat, sâmbătă şi duminică, de concerte susţinute de Alifantis & ZAN şi Fanfara Angely’s. Vor urma spectacole susţinute de Raul Kusak & Vali Răcilă, Jazzy Jo, Stema, Mihai Mărgineanu, Alesis, Romaniţa & Band, Alina Manole Trio, White Mahala, Eugen Caminschi & Bogy Nagy, Marius Mihalache & Band, Krypton, Cvartetul Passione, Red Swing şi Alexandra Uşurelu.
Muzică, și la Brașov
Și Brașovul își așteaptă spectatorii, în cele mai importante puncte turistice ale orașului cetate. Formaţia Pink Martini aniversează 30 de ani de carieră în Piaţa Sfatului. Cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional Culturama le aduce braşovenilor şi turiştilor un eveniment cultural de înaltă clasă, în cadrul căruia Banca de Cultură Apollonia, Piaţa Sfatului, Cinema Modern, Piaţa Sf. Ioan, Piaţa Brassa, Turnul Alb şi Turnul Negru vor vibra într-un fel aparte prin muzică, dans, teatru, carte şi film.
Tot aici, Institutul Cultural Român sprijină participarea tinerilor muzicieni din Republica Moldova la prima ediţie a proiectului pilot „Braşov Youth Orchestra”. Iniţiat de un grup de tineri muzicieni talentaţi, membri ai Filarmonicii Braşov, proiectul va aduce împreună tineri muzicieni din România şi Republica Moldova, selectaţi în urma preselecţiilor organizate în primăvara acestui an. Şcoala de vară „Braşov Youth Orchestra” se desfășoară în perioada 19-23 iulie şi va reuni peste 70 de tineri muzicieni. Aceştia vor participa la ateliere de măiestrie susţinute de muzicieni consacraţi, precum Cristian Spătaru (dirijor), Radu Croitoru (violoncel) şi Bogdan Costache (vioară), precum şi la cursuri de dezvoltare personală şi PR oferite de experţi recunoscuţi în domeniu.
FilmeDar, Film în sat și Caravana Tiff
Foarte aproape de Brașov, la Feldioara, se desfășoară Festivalul „FilmeDar”, ajuns la cea de-a patra ediţie, chiar în incinta cetății medievale care a fost recent renovată și redată circuitului turistic. În perioada 19 – 21 iulie, publicul este așteptat alături de actorul Pavel Bartoş și Irina-Margareta Nistor, comentator de cinema, care va introduce toate filmele din program, iar DJ Sorin Lupaşcu va aduce-n dar, la Feldioara, ritmurile anilor ’80, într-un Vinyl Retro Party, urmat de proiecţia documentarului în care este protagonist – ‘Playback’ (regia: Iulia Rugină).
Iubitorii filmului pot merge, în acest week-end, în județul Covasna, unde se desfășoară Festivalul de artă „Film în sat” a ajuns la Întorsura Buzăului şi va oferi publicului posibilitatea de a participa gratuit la proiecţii de filme, concerte, spectacole şi întâlniri cu artişti. Deschiderea oficială a evenimentului are loc astăzi, la ora 17:00, în prezenţa actorului Cuzin Toma, apoi vor fi proiecţii de filme de scurtmetraj, iar de la ora 20:00, un recital susţinut de trupa „The Groovy Bastards”, urmat de filmul de lungmetraj „Complet necunoscuţi”, în regia lui Octavian Strunilă, şi o sesiune de întrebări şi răspunsuri, urmată de o petrecere în aer liber.
La Târgu Lăpuș vine Caravana TIFF Unlimited, un proiect al celui mai important eveniment cinematografic din țară – Transilvania International Film Festival – care va aduce seri de film în aer liber și evenimente speciale în mai multe localități din România, multe dintre ele fără cinematografe funcționale. Vor fi proiectate cele mai de succes producții ale anului, dar programul include și filme românești în premieră. Caravana TIFF Unlimited oprește la Târgu Lăpuș două zile (19 – 20 iulie), apoi la Zabola (23 – 24 iulie) și Mediaș (26 – 28 iulie).
Și în Bănie sunt spectacole. Biblioteca Judeţeană din Craiova găzduieşte o parte dintre manifestările culturale organizate în cadrul celei de-a X-a ediţii a Festivalului Internaţional Adrian Păunescu. Ediţia din acest an este organizată de Fundaţia Culturală Iubirea, împreună cu Primăria Municipiului Craiova, Consiliul Local şi Consiliul Judeţean Dolj, cu sprijinul AquaCarpatica şi ComputerLand România, contând pe revista „Flacăra lui Adrian Păunescu”, pe 19 şi 20 iulie. La Teatrul Naţional Marin Sorescu din Craiova se va desfășura, de la ora 19:00, un spectacol excepţional, cu Ducu Bertzi şi Dorel Vişan. stabilită de mulți ani în Franța.