Antena 3 CNN Conținut plătit Top 4 cele mai scumpe stilouri din lume

Top 4 cele mai scumpe stilouri din lume

Georgiana Adam
4 minute de citit Publicat la 10:13 22 Ian 2024 Modificat la 10:13 22 Ian 2024

Degetele mâinilor, o piatră ascuțită și un ciocan folosite pentru a scrijeli imagini pe pereții peșterilor, pigmenți, pensule, iată câteva instrumente de scris primitive datorită cărora avem o imagine a vieții omului primitiv. Apariția tabletelor de lut, a alfabetului, a cernelii, a papirusului și a pergamentului, a hârtiei, toate au adus cu sine o evoluție a instrumentelor de scris folosite.

Dintre ele, cel mai cunoscut și cel mai folosit de-a lungul istoriei este pana de scris, predecesoarea stiloului. Folosită pentru o perioadă de peste o mie de ani, pana de scris a apărut în jurul anului 700 după Hristos și era pana unei păsări, de regulă gâscă. Desigur că nu doar penele de gâscă erau folosite ca și condei. La fel de bine funcționau penele de lebădă dar fiind vorba despre o pasăre mai rară, astfel de pene de scris erau și scumpe. Alte păsări care și-au sacrificat penele pentru ca oamenii să poată scrie au fost ciorile ale căror pene erau folosite pentru a obține un scris fin, cu linii subțiri, dar și bufnițele, ulii, vulturii sau curcanii.

Pana de scris, deși a fost un instrument care a facilitat scrierea pentru o lungă perioadă în istoria omenirii, avea dezavantajele ei, unul dintre ele fiind acela că producerea ei era destul de laborioasă și avea o durată de utilizare mică, de aproximativ o săptămână. În plus, scrierea cu o pană de scris era o artă dar și un exercițiu fizic destul de solicitant: prea multă presiune sau prea multă cerneală rezultau în pete de cerneală inestetice, vârful penei zgâria suprafața iar cerneala se usca destul de greu.

Eratostene spunea ”nevoia învață totul” lucru valabil și în acest caz căci tocmai neajunsurile penei de scris sunt cele care, de-a lungul timpului, au determinat diferiți inventatori, printre care și românul Petrache Poenaru, să găsească soluții de a îmbunătăți condeiul și așa, din invenție în invenție, am ajuns la stiloul modern, cel pe care îl știm și îl folosim astăzi. Dacă vrei să afli mai multe despre stilou dar și despre motivele pentru care ar trebui folosit, poți citi articolul pe care îl găsești aici.

Top 4 cele mai scumpe stilouri din lume

Apariția pixurilor, mai practice și mai ieftine, a făcut ca stiloul să treacă în planul doi însă o bună parte a celor care sunt adepții scrisului de mână rămân fideli acestui instrument de scris, parte dintre ei devenind chiar colecționari de stilouri mai scumpe sau mai ieftine, mai noi sau mai vechi.

Brandurile producătoare de instrumente de scris se întrec în a produce stilouri care să acopere tot felul de bugete și nevoi, lucru ce a dus la apariția unor stilouri de calitate dar extrem de accesibile ca preț (stilourile Schneider, Parker sau Cross de exemplu) dar și la producerea unor stilouri scumpe (vezi anumite stilouri Parker, Senator, Mont Blanc, etc). O a treia categorie este însă cea a stilourilor opulente, cu prețuri amețitoare, categorie din care fac parte cele 4 stilouri despre care vorbim în cele ce urmează.

Locul 4: Stiloul 1010 Diamonds Edition produs de Caran d'Ache

Caran d’Ache este un producător elvețian de stilouri exclusive care a creat printre altele și  stiloul la Modernista Diamonds în onoarea arhitectului spaniol Antonio Gaudi, stilou ce a fost cumpărat de un colecționar anonim pentru suma de 241 209,36 euro și ulterior a fost expus în cadrul unei expoziții la Paris.

Însă nu stiloul La Modernista este motivul pentru care casa Caran d’Ache în topul nostru. 1010 Diamonds Edition combină două articole de lux, ceasul și stiloul, într-unul singur. Numele stiloului vine de la ”ora 10 și 10 minute” iar stiloul, deși nu arată cât este ora, este conceput în jurul acestei teme. Stiloul a fost produs în 3 variante: argint, aur și diamante. Ediția Diamonds încorporează 800 de diamante și a fost pusă în vânzare pentru suma de 910.224 eur.

Locul 3: Stiloul Aurora Diamante al casei Aurora

Dacă prețul stiloului 1010 Diamonds Edition v-a lăsat cu gura căscată, țineți-vă bine: stiloul Aurora Diamante ce ocupă locul 2 în topul nostru, este un stilou ce a fost vândut la prețul de      1.338.029,28 eur! Pe carcasă sunt montate peste 2000 de diamante perfect tăiate, motiv pentru care stiloul are aspectul unei bijuterii.

Locul 2: Stiloul Montblanc Boheme Royal

Faptul că Montblanc se află în top nu are cum să fie o surpriză. Casa Montblanc este specializată în producerea de instrumente de scris de lux însă stiloul Boheme Royal este într-o categorie aparte, a luxului la superlativ. Stiloul este făcut din aur alb de 18k, pe suprafața lui sunt încrustate peste 1400 de diamante și a fost achiziționat pentru suma de 1.365.336 eur.

Locul 1: Stiloul Tibaldi Fulgor Nocturnus

Fulgor Nocturnus înseamnă ”strălucirea nopții” și stiloul care poartă această denumire este încrustat cu 945 de diamante negre. Fulgor Nocturnus creata de casa italinaă Tibaldi, a fost cumpărat în cadrul unei licitații private de un colecționar anonim pentru suma de 7,281,792 eur.

Iubitorii de stilouri care nu își permit investiții colosale în instrumente de scris ca cele din topul de mai sus, pot găsi stilouri Parker sau Schneider la prețuri mai mult decât accesibile pe Papetarie.ro. Este adevărat că nu sunt bătute cu diamante și rubine însă brandurile menționate anterior produc stilouri și pixuri elegante, care își vor face treaba cu brio și pe care le veți putea folosi și în afara unui seif.

Etichete: advertorial
Citește mai multe din Conținut plătit
» Citește mai multe din Conținut plătit
TOP articole