Antena 3 CNN Actualitate Inedit Top 3 cifruri sau limbaje enigmatice care au rămas nedezlegate până astăzi

Top 3 cifruri sau limbaje enigmatice care au rămas nedezlegate până astăzi

1 minut de citit Publicat la 23:54 22 Mar 2019 Modificat la 23:54 22 Mar 2019

De-a lungul istoriei au existat nenumarate cifruri sau limbaje enigmatice, iar unele dintre ele au ramas nedezlegate pana astazi.

1. Cifruri din biblioteca britanica

In biblioteca britanica exista cel putin trei carti si manuscrise, care sunt scrise in intregime cu ajutorul unui cifru. Prima este "The Subtelty of Witches", scrisa de Ben Ezra Aseph, in anul 1657.

A doua este intitulata "Order of the Altar, Ancient Mysteries to Which Females were Alone Admissible: Being Part the First of the Secrets Preserved in the Association of Maiden Unity and Attachment", din anul 1835.

A treia se numeste "Mysteries of Vesta", din 1850. Toate acestea sunt cifrate si sunt accesibile in biblioteca britanica, insa nu pot fi descifrate.

2. Limba necunoscuta din Peru

Descoperirea unei scrisori vechi de 400 de ani, scrisa de un autor necunoscut, releva o limba peruana necunoscuta. Scrisoarea a fost gasita in ruinele unei vechi biserici coloniale spaniole de la El Brujo, din nordul Perului, in 2008.

De-abia acum, lingvistii si-au dat seama de anumite indicii, ce apar pe scrisoare, despre aceasta limba. Pe partea opusa a scrisorii apar cateva note, ce par a fi codul pentru traducerea acestei limbi necunoscute.

Desi aceasta limba s-a inspirat poate din limba Quechua, vorbita de populatia indigena din Peru, ea este o limba cu totul noua si necunoscuta.

3. Harta codificata a lui Ptolemeu

Nu este un cod sau un cifru, dar este un mister similar ce trebuie descifrat, pentru a gasi raspuns la enigma istorica a vechilor orase germane, care figureaza pe o harta veche.

Faimosul matematician si astronom grec din secolul al II-lea Claudius Ptolemeu a inclus o harta "Germania Magna" in lucrarea sa "Geographia". In anul 150, Ptolemeu a creat 26 de harti color, realizate pe piei de animale, pentru a descrie lumea cunoscuta pana la acea data.

Desi nu a vizitat niciodata Germania, Ptolemeu a folosit probabil alte documente pentru a desena aceasta harta. Nimeni nu a reusit sa descifreze asezarile romane si cele 96 de orase germane, pe care Ptolemeu le-a figurat pe aceasta harta.

Sursa: BZI

Citește mai multe din Inedit
» Citește mai multe din Inedit
TOP articole