Antena 3 CNN Politică Toni Neacșu, fost membru CSM, spune că CCR nu mai poate invalida primul tur al alegerilor: Se mai poate implica după turul doi

Toni Neacșu, fost membru CSM, spune că CCR nu mai poate invalida primul tur al alegerilor: Se mai poate implica după turul doi

A.S.
3 minute de citit Publicat la 11:07 06 Dec 2024 Modificat la 11:07 06 Dec 2024

Avocatul Toni Neacșu, fost membru CSM, a explicat vineri, în direct la Antena 3 CNN, că CCR nu mai poate interveni pentru invalidarea primului tur al alegerilor prezidențiale, dar poate analiza legalitatea procesului electoral în momentul validării rezultatului final după turul doi. Declarația făcută de Toni Neacșu vine în contextul în care judecătorii Curții Constituționale s-au reunit vineri dimineața într-o ședință informală pentru a discuta solicitări legate de anularea primului tur al alegerilor prezidențiale.

Judecătorii Curții Constituționale se întâlnesc din nou vineri dimineața, într-o ședință informală convocată joi seara târziu, pentru a analiza noi solicitări de anulare a turului I al alegerilor, potrivit surselor Antena 3 CNN. 

Sursele au declarat pentru Antena 3 CNN că ședința a fost convocată pentru că „e posibil să fi apărut elemente noi legate de desfășurarea primului tur.”

Toni Neacșu, avocat și fost membru CSM, a explicat pentru Antena 3 CNN că CCR nu mai poate interveni în acest moment pentru a anula rezultatul votului din primul tur al alegerilor prezidențiale.

„Primul tur a fost validat. Mai mult, aceste contestații nu pot fi formulate decât de anumite persoane, respectiv de către contracandidați. De aceea, de exemplu, s-a discutat acea cerere a domnului Terheș, pentru că ea era formulată de un candidat. Asta a determinat Curtea Constituțională ca ieri să analizeze aceste cereri de anulare, pe care le-a calificat ca fiind petiții și a spus că, eventual, va ține cont de ele atunci când va discuta validarea la sfârșitul alegerilor, deci după turul al doilea, atunci când va discuta validarea alegerilor prezidențiale și va confirma rezultatul final. Cred că e o modalitate înțeleaptă pe care Curtea Constituțională o are în vedere, pentru că alternativa era pur și simplu să se strângă în ședință și să le respingă ca inadmisibil, ca tardiv formulate sau alte soluții de felul acesta”, a declarat Toni Neacșu.

Întrebat dacă CCR poate invalida, după rezultatul din turul al doilea, mandatul celui care a reușit să obțină cel mai mare scor la alegerile prezidențiale pe motiv că această campanie are suspiciuni că alegerile au fost fraudate, Toni Neacșu a răspuns:

„Eu o să explic tehnic și o să încerc să fiu cât se poate de clar. Curtea Constituțională se va mai constitui de două ori, o dată pentru a valida rezultatul turului doi, iar acolo va soluționa contestațiile care privesc modalitatea de desfășurare a turului doi, contestații care pot fi formulate doar de candidatul învins. Dar, separat de aceasta, Curtea Constituțională va verifica și legalitatea, respectarea procedurii electorale pentru alegerea președintelui, respectiv va confirma pur și simplu în funcție pe cel care iese. Acela este momentul în care poate avea în vedere absolut toate aspectele acestea care se discută în momentul de față, absolut toate datele și informațiile pe care le primește de la instituțiile statului, relevante cu privire la ceea ce urmează să verifice Curtea Constituțională. 

Dar dacă mă întrebați, de exemplu, dacă își poate extinde jurisprudența pe care și-a format-o singură cu cazul doamnei Șoșoacă, eu vă spun că da. Din punct de vedere strict legal, din punct de vedere strict formal poate să facă acest lucru, pentru că acea verificare finală a rezultatului alegerilor și confirmarea persoanei care iese în funcția de președinte se face după criteriile pe care Curtea Constituțională însăși și le stabilește”, a explicat Toni Neacșu, fost membru CSM.

„Există într-adevăr unele suspiciuni, inclusiv acele documente de clasificate de CSAT nu constituie probe, ci constituie simple informații ale Serviciilor Secrete. Cred că cetățenii trebuie să fie responsabili și să meargă la vot, să aibă încredere că instituțiile statului funcționează și, mai ales, că există mecanisme democratice în acest stat prin care orice fel de atac poate fi respins, dacă acesta va fi dovedit”, a mai spus avocatul Toni Neacșu.

Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole