Antena 3 CNN Actualitate Justiție Toni Greblă, achitat de Înalta Curte de Casație și Justiție: „Nu am nicio legătură cu acuzațiile care s-au adus”

Toni Greblă, achitat de Înalta Curte de Casație și Justiție: „Nu am nicio legătură cu acuzațiile care s-au adus”

5 minute de citit Publicat la 13:23 11 Mai 2018 Modificat la 13:23 11 Mai 2018

Fostul judecător al CCR Toni Greblă a fost achitat de Înalta Curte de Casație și Justiție pentru toate capetele de acuzare. Decizia magistraţilor nu este definitivă.

„Am spus încă de la începutul urmăririi penale și de la chemarea la DNA că n-am nicio legătură cu acuzațiile și am ales să demisionez de la CCR pentru că vulnerabiliza activitatea Curții, supusă de multă vreme unor presiuni nepermise. S-a încercat și s-a reușit reținerea mea pentru 24 de ore, tocmai pentru a creea o mai mare presiune asupra judecătorilor. Judecătorii au hotărât în unanimitate că nu sunt nici măcar indicii că s-ar fi comis vreo infracțiune. DNA a perseverat și a trimis dosarul în judecată. Soluția este cea firească, iar judecătorii dovedesc din ce în ce mai mult că judecă după probele de la dosar și nu după niște criterii, ținte stabilite de SRI și DNA”, a spus Greblă, pentru Antena3.

Întrebat dacă a fost țintă din cauza legilor Big Brother pe care urma să se pronunțe CCR, Greblă a afirmat: „Coldea și alții de la SRI împreună cu DNA au simțit că legile Big Brother le erau foarte utile pentru a face execuții sumare și au fost supărați pe acest lucru. Efortul de investiție în aparatură și programe adecvate era de peste 200 mil de dolari, atfel încât să dea un exemplu CCR și exemplul l-au dat prin mine”.

„Au hotărât atunci să dea un exemplu Curții Constituționale și exemplul l-au dat prin mine. Deocamdată abia am primit aceasta veste, o să meditez la activitatea pe care trebuie să o desfășor în continuare. Eu nu am fost pregătit pentru o astfel de întâmplare. Toată activitatea mea m-a ferit de astfel de evenimente. De asemenea, reținerea pentru 24 de ore și scoaterea din sediul DNA cu cătușe, toate aceste m-a deranjat. M-a deranjat că am perturbat liniștea familiei”, a spus Toni Greblă. 

La ultimul termen al procesului, pe 27 martie, un procuror de la DNA le-a cerut magistraţilor condamnarea lui Toni Greblă la închisoare cu executare şi interdicţia de a mai ocupa funcţii publice pe o anumită perioadă.

De asemenea, procurorul de şedinţă a cerut închisoare cu executare şi pentru ceilalţi inculpaţi din dosar, oamenii de afaceri Ion Bîrcină şi Mihai Prundianu, dar şi pentru Grecu Gheorghe şi Victor Dolghi.

Procurorul a explicat că Toni Greblă este acuzat de trafic de influenţă în relaţia cu omul de afaceri Ion Bîrcină, căruia i-a promis că va interveni la funcţionari şi conducători din companii naţionale, printre care şi Laurenţiu Ciurel, fost director al Complexului Energetic Rovinari, pentru ca omul de afaceri să obţină diverse contracte.

Reprezentantul DNA a arătat că omul de afaceri Ion Bîrcină a organizat mese festive în comunităţile de romi din judeţul Gorj, în circumscripţia unde Toni Greblă a candidat la Parlament.

Toni Greblă a fost trimis în judecată de DNA în septembrie 2015 pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă (trei infracţiuni), din care una în formă continuată, efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine şi pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, constituirea unui grup infracţional organizat şi fals în declaraţii în formă continuată (13 acte materiale).

În acelaşi dosar, mai sunt judecaţi Ion Bîrcină, administrator al mai multor societăţi comerciale, Mihai Prundianu, administrator al unei firme, Grecu Gheorghe şi Victor Dolghi, cetăţean din Republica Moldova.

DNA susţine că, în perioada 2010 - 2015, Toni Greblă, aflat în exercitarea funcţiilor de senator (2010 - 2013) şi judecător la Curtea Constituţională (2013 - 2015), a pretins şi primit de la Ion Bîrcină, cu titlu de foloase necuvenite, folosinţa gratuită, service-ul şi asigurarea pentru un autoturism marca BMW Seria 5, în echivalent de 56.070 de euro.

De asemenea, Toni Greblă este acuzat că ar fi primit: folosinţa gratuită a unui post telefonic înregistrat pe o firmă, în cuantum de 24.648 lei; suma de 1.200 de lei; materiale electorale pentru campania electorală privind alegerile parlamentare din 2012 pentru lipirea a 20.000 de afişe şi alte materiale electorale, în cuantum total de 8.973 lei.

În schimbul acestora, potrivit procurorilor, Greblă i-a promis lui Bîrcină că va interveni şi va determina funcţionari publici - din cadrul societăţilor şi companiilor naţionale cu capital de stat, ministere, autorităţi publice centrale şi locale - să îndeplinească şi să urgenteze realizarea unor acte ce intrau în atribuţiile de serviciu ale acestora, astfel încât firmele controlate de Bîrcină (cu interese în domenii de activitate diversă - energie, transport fier vechi) să obţină contracte comerciale sau alt tip de facilităţi comerciale.

Potrivit DNA, în perioada 2008 - 2012, punctual în legătură cu campaniile electorale din 2008 şi 2012, Greblă a primit foloase electorale necuvenite în cuantum total de 100.000 euro (câte 50.000 de euro per campanie) de la Ion Bîrcină, în schimbul promisiunii de a interveni şi determina funcţionari publici să urgenteze realizarea unor acte ce intrau în atribuţiile acestora de serviciu în folosul firmelor controlate de Bîrcină.

Totodată, în perioada 2009 - 2015, Toni Greblă a pretins şi primit, direct şi indirect, de la Mihai Prundianu, mai multe foloase necuvenite în cuantum total de 481.276 lei, din care: 360.269 lei reprezentând investiţii în curs consemnate în lista activelor unei societăţi comerciale (un tractor cu remorcă şi marfă aflată în custodie, contravaloarea a 80 de struţi, materiale de tip tâmplărie PVC şi alte materiale de construcţie pentru reabilitarea clădirilor unei ferme din judeţul Gorj); 121.007 lei, reprezentând cheltuielile salariale pentru şase angajaţi în perioada 2011 - 2015, pe firma Camera de Comerţ şi Industrie România - Japonia (care lucrau în realitate la o fermă din Buduhala - Teleşti).

În schimb, Toni Greblă a promis că va interveni şi va determina funcţionari publici din cadrul companiilor şi societăţilor naţionale, autorităţi publice centrale şi locale să acţioneze în folosul firmelor controlate de Prundianu, cu interese în domeniul energiei.

Procurorii mai arată că, în perioada 2010 - 2015, Greblă a efectuat activităţi specifice calităţilor de asociat (perceperea de dividende), administrator (reprezentarea societăţii) şi director general (operaţiuni financiare ca acte de comerţ), încălcând dispoziţiile legale privind incompatibilităţile aplicabile judecătorilor de la Curtea Constituţională şi senatorilor.

''Începând cu luna august 2014, inculpatul Greblă Toni a constituit un grup infracţional organizat împreună cu inculpaţii Bîrcină Ion şi Dolghi Victor, având drept scop crearea unui mecanism de eludare a obligaţiilor faţă de statul român în activitatea comercială de export produse alimentare către Federaţia Rusă prin interpunerea Turciei (stat care nu avea impuse sancţiuni economice de export, aşa cum avea Uniunea Europeană din partea Federaţiei Ruse pentru exportul de produse agro-alimentare). Acest mecanism avea ca premisă folosirea, la autoritatea vamală, a documentelor de transport şi comerciale falsificate (în sensul ascunderii provenienţei reale a bunurilor - ţară din Uniunea Europeană)'', mai menţionează DNA

Citește mai multe din Justiție
» Citește mai multe din Justiție
TOP articole