Antena 3 CNN Actualitate Decizia care poate salva sistemul sanitar. România schimbă strategia de luptă împotriva pandemiei COVID-19. Medic: "Ar fi o variantă bună"

Decizia care poate salva sistemul sanitar. România schimbă strategia de luptă împotriva pandemiei COVID-19. Medic: "Ar fi o variantă bună"

România pare că schimbă strategia de luptă împotriva pandemiei COVID-19. Toate spitalele din ţară ar putea avea paturi dedicate pentru bolnavii de coronavirus, pentru a preveni astfel o tragedie de sărbătorile de iarnă.

de Georgiana Adam    |   

Medicii aşteaptă decizia de la centru şi pentru extinderea capacităţii de la secţiile de Terapie intensivă, în condiţiile în care acum sunt zeci de bolnavi în stare gravă care aşteaptă transferul în alte oraşe, atunci când se va elibera un loc.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), medicul Raed Arafat, a transmis că, în această săptămână, cel mai probabil vor fi golite alte spitale din Bucureşti, dar şi din alte oraşe din ţară, pentru a le face loc celor infectaţi cu coronavirus.

Dr. Ghiţă: Dacă lumea devine mai conştientă, poartă mască şi păstrează o igienă riguroasă, putem depăşi Sărbătorilor cu bine

"Ar fi o variantă destul de bună (ca toate spitalele să primească pacienţi COVID - n.r.), majoritatea pacienţilor ar trebui redirecţionaţi către spitalele suport COVID, dar atunci când vine un pacient COVID la un spital care nu e COVID, ar fi bine să fie gestionată situaţia în aşa fel încât să fie primit pacientul şi în spitalul suport COVID", este de părere de Bogdan Ghiţă, medic chirurg la Spitalul Clinic Colentina din Capitală.

Cât despre situaţia de la spitalul pe care îl reprezintă, "în prezent, la Colentina, secţia ATI e ocupată în totalitate, iar restul spitalului, 90% cred, e ocupat cu pacienţi COVID.

Se observă o scădere a vârstei pacientului, încep pacienţi mai tineri să aibă simptomatologie de COVID, de aceea lumea ar trebui să fie mult mai conştientă că virusul acesta există.

Ce spitale vor deveni exclusiv COVID-19

Dacă lumea devine mai conştientă, şi poartă mască şi păstrează o igienă riguroasă, eu cred că putem depăşi perioada Sărbătorilor cu bine.

Eu cred că majoritatea spitatelor ar trebui să aibă pavilioane sau cel puţin alocate anumite pavilioane sau secţii numai pentru COVID", a adăugat dr. Ghiţă.

În prezent, la nivel naţional există peste 270 de spitale COVID şi suport-COVID.

1.251 de bolnavi COVID la ATI

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că în România, în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 3.826 de noi cazuri de COVID şi 138 de decese.

Până luni, în România au fost confirmate 475.362 de cazuri de persoane infectate cu coronavirus şi 11.331 au decedat.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 13.261. Dintre acestea, 1.251 sunt internate la ATI.

Subiecte în articol: COVID-19 Bogdan Ghiţă
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Lista medicamentelor și alimentelor care dau rezultat fals-pozitiv la testul anti-drog