Nivelul Dunării a început să scadă în Ungaria, unde apele fluviului au inundat mai multe zone. Premierul ungar Viktor Orban a declarat că au mai rămas cinci zile critice din cauza riscului de infiltrare a apei în digurile construite. Apele fluviului trebuie monitorizate atent până când nivelul va scădea sub cota de pericol. Viitura se îndreaptă acum spre România, iar specialiștii estimează că vârful acesteia va ajunge în țara noastră în următoarele zile.
UPDATE 12.20 Premierul Viktor Orban a declarat duminică dimineață că cel mai ridicat nivel al apei este de așteptat să se retragă nu joi, ci marți.
Premierul a adăugat că asta nu înseamnă că disciplina și atenția ar putea fi relaxate.
UPDATE 12.00 Primarul Budapestei transmite într-un mesaj că a fost depășită cea mai grea perioadă și a apreciat că investițiile pentru combaterea inundațiilor, recent realizate, și-au îndeplinit sarcina, iar pregătirea din săptămânile trecute "s-a dovedit a fi de succes".
"În ultimii ani, am muncit constant pentru a consolida protecția Budapestei, iar aceste investiții au fost acum bine testate. Întărirea protecției inundațiilor va fi o sarcină importantă în noul ciclu de administrație locală care va începe în curând.
Bineînțeles, lucrarea încă nu s-a terminat, dar acum putem respira puțin. În câteva zile vom avea o nouă sarcină: trebuie să ne pregătim pentru restaurare. Le-am cerut colegilor să facă totul pentru a ne asigura că vom restaura drumurile publice, spațiile publice, rutele de transport, liniile de tramvai și stația de metrou către Budapesta cât mai curând posibil.
Siguranța oamenilor din Budapesta rămâne prioritatea.
Sunt cel puțin două lucruri de învățat din acest potop. Acum câteva săptămâni sufeream de valuri de căldură, acum ne protejăm împotriva inundațiilor. Acest fenomen arată clar că doar prin consolidarea rezistenței la schimbările climatice va deveni orașul nostru o casă locuibilă pentru toată lumea. Prevenirea cu succes a inundațiilor a demonstrat din nou că Budapesta operează și participarea necesită umilință, responsabilitate, competență și cooperare", a spus primarul.
UPDATE 9.50 Nivelul Dunării a scăzut cu aproape 20 de cm față de ieri.
Știrea inițială
Andreea Borboros, corespondent Antena 3 CNN la Budapesta: "La mai bine de 11 ani de când Budapesta a fost lovită de inundații catastrofale, Dunărea își arată din nou forta. Fluviul a inundat această zonă de promenadă din fața Parlamentului din capitala Ungariei. În această zonă apa măsoară peste 8 metri."
În multe localități, zeci de case și străzi au fost inundate.
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat, că ţara mai are de trecut zile grele de apărare împotriva inundaţiilor şi că orice ajutor din partea Uniunii Europene e binevenit.
Femeie: "Nu ştim dacă nivelul va creşte sau nu şi dacă aceste scuturi vor ţine apa înăuntru. Toată lumea este puţin speriată, în special în acele zone care sunt mai afectate de această inundaţie".
Bărbat: "Tocmai discutam cu iubita mea despre cum era acum zece ani, era puţin mai înaltă apa. E interesant când vezi toţi aceşti oameni, tot calmul acesta de la suprafaţă, dar sub apă nimic nu este calm. Nu ştim dacă este poluat, pe unde a intrat apa sau ce s-a întâmplat. Vezi soarele cum străluceşte, dar totul este total nerealist."
Într-o săptămână, debitul Dunării a atins cele mai mari cote din ultimii 11 ani.
Andreea Borboros, corespondent Antena 3 CNN la Budapesta: "Insula Margaret a fost și ea închisă de către autorități după ce mai multe zone au fost inundate. Premierul Viktor Orban a vizitat insula și a dat asigurarea că animalele de la grădina zoologică sunt în siguranță după ce mai multe zone au fost acoperite de apă".
Ungaria va rămâne în stare de alertă până la finalul săptămânii următoare, când, spun specialiştii, apele vor începe să scadă.