Antena 3 CNN Actualitate Sindicaliştii Europol au adus cu ei toaletele şi l-au invitat înauntru pe ministrul de Interne | VIDEO

Sindicaliştii Europol au adus cu ei toaletele şi l-au invitat înauntru pe ministrul de Interne | VIDEO

Andrei Grigore
2 minute de citit Publicat la 12:27 18 Mar 2021 Modificat la 13:46 18 Mar 2021

Sindicaliştii Europol au adus, joi, in faţa Ministerului de Interne, mai multe toalete din lemn, de tipul celora despre care ei spun că predomină la posturile de poliţie de la ţară.

Pentru o mai largă înţelegere a protestului, pe respectivele cabine erau afişate colante cu mesaje în limba engleză cu mesaje precum: "D-nii Cîţu şi Bode: Cine ar folosi aceste toalete?" şi "Vrem în Schengen dar avem toaleta în fundul curţii"

Sindicaliştii spun că au vrut, astfel, să atragă atenţia asupra condiţiilor precare, atât din punct de vedere sanitar, cât şi de vedere financiar în care îşi desfăşoară activitatea mulţi dintre oamenii legii.

Deşi desfăşurarea de cabine din lemn, de folosinţă individuală, a necesitat o anumită orgnizare, vicepreşedintele sindicatului Europol, Dan Saltelechi, spune că protestul a fost unul spontan.

Lider de sindicat din Poliţie: 1.700 de posturi de poliţie cu toaleta în fundul curţii

Potrivit lui Saltelechi, în România sunt 1.700 de posturi de poliţie cu "grupuri sanitare" precum cel din imagine, fără apă curentă, uneori fără săpun şi chiar şi fără hârtie igienică.

"Îl invităm pe domnul ministru să vadă condiţiile în care lucrăm. Nu sunt doar în mediul rural astfel de toalete, ele există şi în mediul urban. Lasă mult de dorit, te poţi îmbolnăvi acolo. După două luni de proteste, nu ne bagă nimeni în seamă (...)

Nu există hârtie igienică şi o cumpărăm din salariile noastre, care nu sunt atât de mari...

Noi vorbim de lunetişti (care nu a intervenit n.r.) în cazul de la Oneşti, în condiţiile în care există o singură grupă la Serviciul de Intervenţii şi Acţiuni Speciale de la nivelul Capitalei. În niciunalt judeţ nu avem poliţişti instruiţi să execute foc cu armă cu lunetă. Vrem să ajungem în Schengen şi de 30 de ani suntem cu toaletele în fundul curţii", a spus liderul de sindicat la Antena 3.

Revendicările poliţiştilor sunt în principal de natură financiară, ei fiind afectaţi de măsura îngheţării salariilor.

Premierul Cîţu: Nu-i văd pe liderii de sindicat din poliţie că vin să-mi explice ce s-a întâmplat la Oneşti

Premierul Florin Cîţu i-a criticat în urmă cu o săptămână pe liderii de sindicat din Poliţie după ce însăşi Poliția Română a recunoscut că intervenția de la Onești, în urma căreia două persoane sechestrate au fost ucise, a fost prost gestionată.

"Am spus că trebuie reformă din temelii. Au fost 30 de ani în care lucrurile s-au solidificat şi pe care românii nu le mai acceptă în forma în care s-au solidificat. Şi trebuie reformă din temelii.

Am şi spus acum câteva zile: nu-i mai văd pe liderii de sindicat din poliţie care erau toată ziua în faţa Guvernului şi îmi cereau drepturi să vină în aceste zile să-mi spună ce s-a întâmplat, cum a fost posibil acest lucru", a spus premierul.

"Haideţi să vedem dacă nu au dotări, să vedem unde este nevoie de dotări, cât s-a cheltuit pentru pregătire şi aşa mai departe. Putem pune lucrurile pe masă, transparent. Dacă doar stăm şi cerem salarii mai mari şi drepturi mai multe, nu vor avea în mine un partener.

Dacă sunt de acord şi vor să facă reformă, toţi cei care vor să facă reformă a statului vor avea în mine un partener", a adăugat el.

 

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole