Antena 3 CNN Actualitate Toader: Voi propune OUG pentru contestația în anulare a sentințelor date de completurile de 5 judecători

Toader: Voi propune OUG pentru contestația în anulare a sentințelor date de completurile de 5 judecători

1 minut de citit Publicat la 22:27 28 Ian 2019 Modificat la 22:27 28 Ian 2019

Tudorel Toader a declarat, luni, la "Sinteza zilei", că va propune "probabil în termen scurt" ordonanța de urgență pentru contestația în anulare a sentințelor date de completurile de 5 judecători în perioada 2014-2018.

"La Ministerul Justiției nu se dau ordonanțe. La MJ se pot elabora proiecte, pot pleca propuse primului-ministru sub forma ordonanței de urgență sau în procesul legislativ firesc ca proiect de lege.

Unii invocă, pe bună dreptate, un principiu general: stabilitatea raporturilor juridice într-un stat de drept. Noi am parcurs patru ani de zile când statul de drept a fost pus sub semnul întrebării. Când spune CEDO, când spune Constituția că trebuie respectată stabilitatea raporturilor juridice, ne referim la raporturile juridice alea normale, constituționale.

Nimeni nu spune: respectă stabilitatea unui raport juridic nelegal soluționat sau de către un complet nelegal constituit. Există decizii ale CJUE, care spun că în numele statului și stabilității nu poți încălca drepturile fundamentale. Care este dreptul încălcat prin complete constituite în mod nelegal? Dreptul la un proces echitabil", a spus Tudorel Toader.

Ministrul Justiției subliniază că soluția se referă la hotărârile rămase definitive pronunțate de completuri nelegal constituite. Nu se referă la condamnări, se referă la cei condamnați, dar și la cei achitați pentru că s-au produs atâtea hotărâri pronunțate de către completuri nelegal constituite.

Soluția este ordonanța de urgență", a precizat Toader.

Întrebat dacă a făcut deja o propunere premierului, Tudorel Toader a infirmat și a spus că o va propune "probabil în termen scurt".

Tudorel Toader a adăugat că Avocatul Poporului poate sesiza CCR în privința constituirii nelegale a completurilor de judecători.

"Vizavi de completurile de 5, avem decizia CCR care a constat acel conflict juridic de natură constituțională și imperativ ce trebuie făcut și ÎCCJ a procedat la constituirea legală a completelor de 5. Prin analogie, în cazul completelor de 5 lucrurile sunt identice, dar există o deosebire", a spus Toader.

"Care e deosebirea. N-avem o decizie a CCR care să se bazeze pe nelegala constituire a completelor de 3 și analogi nu o putem pune în operă, dar Avocatul Poporului poate sesiza Curtea Constituțională și cei care mai sunt în curs de judecată, în căi de atac sau în contestație în anulare, dacă mai au termenul să nu fie expirat, pentru ridica în fața instanței de judecată excepția de neconstituționalitate", a subliniat Tudorel Toader.

 

 

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole