Fostul tenisman Ion Ţiriac contestă statutul de proprietar al terenurilor de tenis al Băncii Naţionale și a spus, marți, că el speră ca Arenele BNR să revină curând în proprietatea statului.
"Noi suntem cei care am fost generația de ieri, dar nu am semnat petiția doar eu și Ilie Năstase. Toată echipa de Fed Cup și toată echipa de Cupa Davis am semnat. A semnat-o și domnul președinte al Federației, în nume propriu. (...) Suntem datori sportului, secretariatul Guvernului şi Finanţele trebuie să dea un răspuns în 30 zile. La Ministerul de Justiție ajungem mult mai târziu. Vrem să inițieze de îndată demersurile necesare pentru ca statul român să redobândească folosința asupra acestora, în vederea administrării conform scopului și reintroducerea în circuitul sportiv național și internațional. BNR are cel mult dreptul de administrare, pe care eu nu i-l acord, pentru că a fost acordat fără drepturi de Ministerul Tineretului și Sportului, care în 1990 nu era proprietar", a spus Ion Ţiriac, marți, într-o conferinţă de presă.
În plus, omul de afaceri a susținut, marți, că el este cel care a investiti primii bani în Arenele BNR după Revoluție, și nu Banca Națională. În ce privește suma, Țiriac a vorbit de 400.000 de dolari.
"Conform protocolului din 1991, BNR s-a obligat să achite 51.435,3 lei pentru Arenele BNR. Pe vremea aia, suma asta reprezenta cam 200 şi ceva de mii de dolari. (...) Cum e posibil aşa ceva? Nu am nimic cu guvernatorul Isărescu, nici cu BNR, dar cum e posibil aşa ceva? BNR are pretenţia că a cumpărat un teren în mijlocul Bucureştiului pentru 200.000 de dolari. După care vine acum şi zice că dacă statul vrea să o cumpere înapoi, suma e de 35 de milioane", a spus omul de afaceri.
De asemenea, omul de afaceri este convins că Arenele BNR pot reveni gratis Guvernului, deși Banca Naţională a României a solicitat 35 de milioane de euro.
"Întregul patrimoniu deținut înainte de perioada comunistă a fost preluat de stat prin acte naționale, care nu pot fi contestate de BNR. În 2015, au încercat să înscrie niște acte dinainte de perioada comunistă, dovadă că nu aveau nimic la această înscriere din perioada comunistă sau după. În anul 2001 a solicitat restituirea arenelor de tenis, în baza legii privind imobilele preluate de stat în perioada comunistă, dar cererea le-a fost respinsă. Deci, toate încercările sunt nule. BNR nu ar fi solicitat restituirea, dacă era convinsă că le are", a explicat Țiriac.