Unele persoane adoră hortensiile cu flori albe uriașe, în timp ce alte persoane nu își pot imagina grădinile lor fără albastrul sau rozul intens al hortensiilor.
Iată că hortensiile cuceresc atât prin gama cromatică, prin perioada îndelungată de înflorire, dar sunt foarte apreciate și pentru înălțimea lor uluitoare, fiind recomandate pentru formarea sau completarea gardurilor vii.
Hortensiile sunt apreciate pentru capacitatea lor de a se dezvolta la umbră, la răcoare și în condiții de umiditate, dar sunt disponibile și tipuri de hortensii mai tolerante la căldură și la secetă.
Chiar dacă locuiți într-o regiune mai caldă și mai uscată, tot puteți crește aceste plante spectaculoase în grădină. Totuși, chiar și hortensiile tolerante la soare și la căldură s-ar bucura dacă la amiază ar beneficia de umbră, deoarece prea mult soare direct le poate ofili frunzele, pe lângă faptul că le stresează foarte tare.
Cererile de apă sunt foarte mari mai ales pe vreme caldă și uscată, asta însemnând că este necesar să udați hortensiile zilnic. Pământul bogat, organic și un strat de mulci vor ajuta la menținerea solului umed și răcoros.
Ce tipuri de hortensie sunt disponibile?
Deoarece climatul din România este predominat de veri calde și uscate, majoritatea persoanelor sunt interesate de hortensii tolerante la soare. Printre hortensiile tolerante la soare și secetă se numără hortensia arbustivă, hortensia cu frunze mari, hortensia paniculata și hortensia cu frunze de stejar. Pe verdena.ro veți găsi o varietate mare de hortensii de diferite culori, inclusiv aceste soiuri care tolerează soarele.
Hortensia arbustivă. Denumirea sa oficială este Hortensia arborescens și este originară din estul Statelor Unite, asta însemnând că este obișnuită cu climatele mai calde. Hortensia arbustivă atinge o înălțime și o lățime de aproximativ 3 metri, prezintă o creștere densă și frunze atractive de culoare gri-verde.
Hortensia cu frunze mari. Denumirea sa oficială este Hortensia macrophylla. Este un arbust atractiv, cu frunze mari, ușor dințate, cu o formă simetrică, rotunjită, care poate atinge la maturitate o înălțime și o lățime de la 1,5 până la 2,5 metri. Hortensia macrophylla este împărțită în două tipuri, și anume hortensia macrophylla lacehead și hortensia macrophylla mophead. Ambele soiuri de hortensii sunt printre cele mai tolerante la căldură, deși mophead preferă puțin mai multă umbră.
Hortensia paniculata. Și acest soi de hortensie este unul dintre cele mai tolerante la soare. Această hortensie necesită cinci până la șase ore de lumină solară și nu se dezvoltă în umbră deplină. Îi priesc cel mai mult lumina soarelui de dimineață și umbra după-amiezii, deoarece planta nu se descurcă prea bine în lumina directă și intensă a soarelui. Hortensia paniculata poate atinge înălțimi surprinzătoare de 3-6 metri, deși sunt disponibile și soiuri pitice de hortensii paniculata.
Hortensia cu frunze de stejar. Denumirea sa oficială este Hortensia quercifolia și este originară din sud-estul Statelor Unite. Și hortensiile cu frunze de stejar sunt rezistente la soare și la căldură, atingând o înălțime de aproximativ 2 metri. Planta își datorează denumirea frunzelor care seamănă izbitor de bine cu cele ale stejarului, care devin bronz-roșiatice în toamnă. Dacă sunteți în căutarea unei hortensii tolerante la secetă, atunci hortensia quercifolia este cea mai recomandată, deși are în continuare nevoie de umiditate mai ales pe vreme caniculară.
Cum se îngrijesc hortensiile?
Doar cu o îngrijire sporită, hortensiile se vor dezvolta sănătos și vor înflori din abundență. Pentru asta, este necesar să ocrotiți hortensiile și în timpul iernii, nu doar în timpul verilor toride. Primul pas în îngrijirea de iarnă a hortensiilor este să tăiați lemnul vechi de la baza plantei și să îndepărtați toate ramurile moarte sau slabe, tăindu-le de la bază.
Aveți grijă să nu tăiați lemnul sănătos, deoarece acest lemn va fi locul unde va înflori hortensia anul viitor. Pentru a le oferi hortensiilor protecție împotriva gerului, formați o cușcă de jur împrejurul lor. Folosiți țăruși și înfășurați sârmă în jurul țărușilor, formând astfel o cușcă pe care o veți umple cu frunze uscate sau rumeguș, izolând astfel hortensia de temperaturile extreme.
Aveți grijă să nu rupeți capetele ramurilor în timp ce umpleți cușca cu frunze sau rumeguș, altfel nu vă veți bucura de flori superbe vara viitoare. Dacă preferați să creșteți hortensii în ghivece, cel mai recomandat este să aduceți hortensiile într-un spațiu protejat înainte de primul îngheț. Dacă ghivecele sunt prea greoaie pentru a fi mutate, pot rămâne afară și pot fi protejate prin acoperirea întregului ghiveci și a plantei cu izolație din spumă sau cu un material special pentru grădinărit care oferă protecție împotriva gerului.
Pentru a vă bucura de flori spectaculoase, este recomandat să tratați hortensiile cu un îngrășământ de bună calitate. Dacă solul este foarte bogat în azot, hortensia își poate dezvolta frunzele, dar nu va înflori. Hortensiile, la fel ca multe alte plante cu flori, au nevoie de fosfor pentru a înflori corespunzător. Pentru a spori cantitatea de fosfor din sol, puteți adăuga în sol făină de oase sau un îngrășământ special pentru hortensii.