Antena 3 CNN Actualitate Educație Tinerii vor să muncească, dar sunt dezorientați. Ce soluții au găsit universitățile pentru a-i ajuta să-și aleagă jobul potrivit

Tinerii vor să muncească, dar sunt dezorientați. Ce soluții au găsit universitățile pentru a-i ajuta să-și aleagă jobul potrivit

B.C.
2 minute de citit Publicat la 18:12 13 Noi 2024 Modificat la 18:38 13 Noi 2024

Total dezorientaţi profesional, unul din doi tineri abandonează facultatea, iar apoi îşi schimbă constant locurile de muncă. Nehotărâţi şi dezamăgiţi de alegerile făcute, aceştia continuă să se orienteze către meserii bănoase, în loc să descopere domeniile spre care au înclinaţie. Pentru a stopa acest fenomen, universităţile înfiinţează departamente de orientare profesională şi încheie parteneriate cu companiile private, unde studenţii pot să experimenteze viitoarea lor meserie.

Studentă în anul doi la Facultatea de Management şi Dezvoltare Rurală, Alexandra a fost pe punctul de a renunţa la studii, însă experienţa practică i-a salvat cariera.

Alexandra, studentă: „La început nu mă regăseam, ca toți tinerii. Mi se părea că e greu la facultate. Eu sfătuiesc toţi tinerii să meargă la practică, chiar dacă nu e obligatorie.”

Acum, Alexandra are un job part-time într-un restaurant şi îşi continuă şi studiile, pentru că visează să devină manager de hotel. La fel îşi doreşte şi Cristian.

Cristian, student: „Mi-ar plăcea să fiu manager de hotel sau chiar să deţin un hotel, dar bineînţeles că trebuie să încep de jos.”

Pentru a-i ajuta pe studenţi să îşi găsească un loc de muncă şi, mai ales, să nu renunţe la facultate, Universitatea de Ştiinţe Agronomice din Capitală are parteneriate cu companii private.

Marius Mihai Micu, decan Facultatea de Management şi Dezvoltare Rurală: „După astfel de vizite practice, studenții noștri își continuă studiile şi ajung să fie angajaţi în diverse poziţii, în domeniul HoReCa.”

Maria Stoian, fondatoare ANTREC: „Noi le oferim la facultate multe informații teoretice, dar încercăm să dublăm şi cu partea practică, în afară de practica obişnuită.”

De exemplu, studenţii de la Facultatea de Management şi Dezvoltare Rurală au mers la un renumit hotel din Bucureşti, unde au trecut prin toate departamentele pentru a învăța de la zero cum se administrează o afacere.

Universitățile au înfiinţat şi departamente de consiliere și orientare în carieră

Octavian Lazăr, manager hotel: „Asta e şansa pe care le-o oferim noi, nu doar de teorie, ci și de practică, fără de care nu ai cum să lucrezi în această industrie.”

Pentru a reduce rata abandonului, universitățile au înfiinţat şi departamente de consiliere și orientare în carieră. Şi liceele au început să apeleze la platforme de orientare profesională.

Dana Cavaleru, specialist în HR: „Vrem ca ei să aibă experienţă practică, să meargă prin companii, să vadă ce tipuri de joburi găseşti şi ce înseamnă să munceşti de-adevăratelea într-o companie.”

Tudor, licean: „Mi s-a schimbat cu totul perspectiva. Am vizitat peste 20 de companii şi încă nu am epuizat toate domeniile.”

România are cei mai puţini tineri din Europa cu studii superioare. Aproape 50% dintre studenţi renunţă la facultate, mulţi încă din primul an. În cazul învățământului la distanță și fără frecvență, situația este și mai gravă: doar unul din trei studenţi termină facultatea.

Citește mai multe din Educație
» Citește mai multe din Educație
TOP articole