Antena 3 CNN Actualitate Social Tinerii stau cu părinţii până la 30 de ani, pentru că nu-și permit să-și cumpere o casă: „Misiune imposibilă. N-au bani nici de chirie”

Tinerii stau cu părinţii până la 30 de ani, pentru că nu-și permit să-și cumpere o casă: „Misiune imposibilă. N-au bani nici de chirie”

de Bianca Chirilă    |   

Tot mai mulţi tineri români ajung să locuiască cu părinţii până la vârsta de 30 ani, pentru că nu îşi permit achiziţionarea unei locuinţe, din cauza veniturilor prea mici şi a cheltuielilor mult prea mari. Traiul de unul singur este destul de costisitor, mai ales atunci când salariul este unul minim pe economie.

Aproximativ 41% din tinerii cu vârsta până în 30 de ani nu își mai permit să își cumpere o locuință, din cauza veniturilor mult prea mici și de aceea optează să locuiască încă cu părinții. Prețul unei garsoniere diferă în funcție de zonă și oraș. Spre exemplu, în Cluj și Craiova prețul pleacă de la 50.000 de euro. 

Alexandru Negrescu, agent imobiliar: „Să pleci din casa părinților să-ți cumperi o casă în 2024 este o misiune imposibilă. Gândiți-vă că tinerii au salarii foarte mici, undeva la salariul minim pe economie, iar să-și ia un credit de la bancă e aproape imposibil, motiv pentru care mulți stau, din păcate, cu familiile. Ei nici bani de chirie nu au, ce să mai vorbim de a își cumpăra o casă.”

Pentru că numărul locuinţelor finalizate în România a scăzut cu aproape 25%, doar în primul semestru al acestui an preţul acestora s-a majorat considerabil, deoarece cererea a ajuns să fie mai mare decât oferta.

„Tinerii reprezintă cea mai săracă categorie de populație din România”

Agent imobiliar: „Prețurile apartamentelor s-au majorat în ultima perioadă. Dacă ne referim doar la luna august a anului, aceste prețuri s-au majorat, în medie, cu 17% și chiriile au crescut cu 14%. Acest lucru a influențat și numărul tranzacțiilor imobiliare și clar mai puțini tineri și-au permis să-și cumpere locuințe în ultimul an, fiind astfel forțați să locuiască cu părinții o perioadă un pic mai lungă.”

Gelu Duminică, sociolog: „Tinerii reprezintă cea mai săracă categorie de populație din România și, ca la 30 de ani, ești la început de carieră, iar salariul este destul de mic și atunci banii pe care îi câștigă nici nu le ajung să supraviețuiască și au nevoie de resurse din partea părinților.”

Pe de altă parte, pe lângă convieţuirea cu părinții, sunt și mulți tineri care locuiesc în aceeași casă și cu bunicii, fapt ce ne situează printre fruntașii Uniunii Europene la acest capitol.

Subiecte în articol: tineri parinti locuinte
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile