Antena 3 CNN Actualitate Social Tinerii caută tratamente pe TikTok, dar se expun unor pericole. Medicii trag un semnal de alarmă

Tinerii caută tratamente pe TikTok, dar se expun unor pericole. Medicii trag un semnal de alarmă

de Lorena Stan    |   

Un număr tot mai mare de tineri apelează la TikTok pentru a căuta sfaturi despre sănătate. Un studiu recent arată tinerii nu verifică informațiile pe care le iau de pe această platfomă. Cei care aparţin Generaţiei Z au început să caute pe internet leacuri băbeşti la diferitele probleme cu care se confruntă, pentru că le consideră mult mai rapide şi mai ieftine. În plus, nu trebuie să stea de vorbă faţă în faţă cu un medic.

Cu doar un singur click pe internet, tot mai mulți tineri din Generația Z  își caută tratamentul pentru rezolvarea anumitor probleme de sănătate, în loc să apeleze la specialiști.

Usturoiul este preferatul tinerilor pe Tik Tok în tratarea tenului acneeic. Nu iau în calcul vreun studiu ştiinţific atunci când decid să îl folosească, ci doar sfaturile influencerilor. Acestea sunt considerate mult mai bune decât cele ale unui medic dermatolog, pentru că tinerii consideră că se bazează pe experienţa celor care au încercat leacul.  

„Dacă iei un căţel de usturoi, îl cureţi bine, apoi îl înghiţi aşa, o să vezi că ai luat ceva care o să te ajute să scapi de inflamaţiile la nivelul pielii.

O să te ajute să scapi de acnee. Acesta este cel mai uşor şi natural tratament pe care poţi să îl faci pentru piele”, spune un influencer.

Leacurile populare de pe internet nu sunt întotdeauna verificate științific, iar unele pot fi periculoase sau toxice. Utilizarea unor plante sau substanțe poate provoca reacții alergice severe sau alte efecte adverse. În cazul usturoiului, poate agrava acnnea.

„Se evită tratamente îndelungate care sunt presupuse de o boală cronică, cum este acneea pentru că poate dura și cateva luni, și câțiva ani, însă cu siguranță aceste tratamente nu sunt minune pentru că nu poți să tratezi toate formele de acnee cu produse naturiste.

Dacă acest produs cu usturoi ar fi fost excepțional ar fi făcut parte din arsenalul dermatologic”, a declarat Olga Simionescu, dermatolog.

În spatele acestor decizii stau mai mulţi factori, cum ar fi promovarea anumitor produse sau tratamente de către persoanele cu notorietate în mediul online sau frica de medici.

E o nevoie de apartenență, în primul rând, pentru că dacă au făcut alții și a mers, atunci o să încerc și eu.. și e mai simplu decât să te duci la medic, e la îndemâna, pare ceva care poate fi făcut oricând”, susține Maria Coman, psiholog și jurnalist Antena 3 CNN.

Fără ghidajul unui specialist, tinerii nu primesc o evaluare corectă a problemelor medicale și riscă să nu identifice la timp complicațiile.

Subiecte în articol: tineri TikTok tratamente
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile