Antena 3 CNN Life Știinţă Tinerii dependenți de internet suferă modificări ale creierului, arată noile studii

Tinerii dependenți de internet suferă modificări ale creierului, arată noile studii

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 12:08 05 Iun 2024 Modificat la 12:08 05 Iun 2024

O cercetare recentă demonstrează că tinerii dependenți de internet ar putea să întâmpine dificultăți în menținerea relațiilor și activităților sociale, să evite contactul cu alți oameni pentru a petrece mai mult timp online și să experimenteze tulburări alimentare și de somn.

Rezultatele studiului arată că, printre altele, tinerii suferă de modificări evidente ale chimiei creierului, care ar putea conduce la dependențe suplimentare, modificări negative ale comportamentului, ale capacității intelectuale, precum și la efecte asupra sănătății mintale și a coordonării fizice. 

Studiul publicat în PLOS Mental Health a examinat interacțiunea dintre regiunile creierului la persoanele dependente de internet. Cercetarea a arătat că efectele sunt vizibile în diverse rețele neuronale din creierul tinerilor și că anumite zone ale creierului prezintă o activitate crescută în timpul perioadelor de odihnă. Totodată, s-a observat o scădere generală a conectivității funcționale în zonele creierului implicate în gândirea activă. 

Cercetătorii au analizat 12 studii anterioare care au inclus 237 de tineri, cu vârste între 10 și 19 ani, diagnosticați oficial cu dependență de internet în perioada 2013-2023. Aproape jumătate dintre adolescenții britanici au declarat că se simt dependenți de rețelele sociale, conform unui sondaj realizat anul acesta.

Max Chang, autorul principal al studiului și student la Master la Institutul de Sănătate a Copilului din UCL Great Ormond Street (GOS ICH), a declarat că adolescența este o perioadă esențială de dezvoltare, în care indivizii trec prin schimbări majore în biologie, cogniție și personalitate.

El a explicat că, în această etapă, creierul este deosebit de susceptibil la influențele legate de dependența de internet, cum ar fi utilizarea compulsivă a internetului, dorința de a folosi mouse-ul sau tastatura și consumul intens de media.

 

Citește mai multe din Știinţă
» Citește mai multe din Știinţă
TOP articole