Antena 3 CNN Conținut plătit Tinerii din ziua de astăzi cred în abilitățile lor și își doresc independență financiară

Tinerii din ziua de astăzi cred în abilitățile lor și își doresc independență financiară

3 minute de citit Publicat la 11:03 28 Mai 2020 Modificat la 11:03 28 Mai 2020

Desigur au și capacitatea de a analiza avantajele, dacă locurile de muncă merită și dacă sunt bine plătite.

Ei cred în talentele și abilitățile lor și vor independență financiară. Sunt în căutarea de joburi bine plătite, care să le aducă satisfacție materială. Din păcate, din cauza situației din țara noastră și pe fondul pandemiei de coronavirus, intrarea pe piața muncii a devenit o experiență foarte dificilă. Mulți dintre ei se tem că nu vor găsi un loc de muncă, mai ales că abia au terminat studiile și nu au experiență.

Scopul lor este de a găsi un loc de muncă, dar și de a intra în comunități, prin care să-și facă relații bune, să se facă văzuți și auziți. Își doresc un loc de muncă care să le ofere mulți bani, dar și un sens în viață. Au studiat pentru asta, iar acum își doresc să intre într-un mediu în care pot învăța de la oameni experimentați și pot construi propria carieră. Ei doresc interacțiune și conversație profesională.

Majoritatea dintre ei sunt extrem de ambițioși, iar asta uneori îi face să fie și vulnerabili. O parte aleg alt tip de job, în alt domeniu, care nu are nicio legătură cu ceea ce au studiat în facultate, pentru a câștiga mulți bani. Astfel unii dintre ei optează pentru a lucra o perioadă de timp la un studio videochat Galați, pentru a avea independență financiară. În momentul în care găsesc ceva în domeniul lor, se reorientează și își schimbă activitatea.  

Psihologii au studiat acest fenomen și au spus că tinerii au nevoie de lideri, de oameni deștepți, de la care să poată să învețe și pe care să-i respecte, ca pe niște mentori. Aceștia îi pot direcționa în carieră, lucru ce ar putea contribui la crearea unei societăți sănătoase, de pe urma căreia ar beneficia toată lumea.

Tinerii au puterea de a lucra și de aceea trebuie ajutați să găsească locuri de muncă adecvate pregătirii lor. În prezent, nu este ușor să găsești un loc de muncă. Asta se datorează multor probleme ce au fost în țară și care s-au agravat în ultima perioadă: starea economiei, lipsa investițiilor, șomajul, declinul demografic și altele.

Cei mai expuși șomajului sunt în general persoanele tinere care trăiesc în afara centrelor urbane, sau în orașele mici. Un motiv pentru care ei nu reușesc să găsească un job bun pe piața muncii este și lipsa experienței.

Mulți dintre ei decid să plece în străinătate, la diferite munci sezoniere, sau să lucreze în alte domenii de activitate, pentru a strânge bani în scopul de a demara o afacere. Statul ar trebui să sprijine absolvenții de facultate, să îi ajute să facă stagii, iar apoi să ocupe posturi în domeniul de activitate pentru care s-au pregătit timp de 5-6 ani. Multe dintre aceste domenii pot fi parte importantă pentru economia și dezvoltarea țării noastre.

Din păcate, situația în țară este îngrijorătoare, șomajul a crescut, iar economia a pierdut peste 30 de miliarde de euro după închiderea afacerilor pe timpul celor 2 luni de stare de urgență. Pentru a promova o creștere economică durabilă este necesară ocuparea forței de muncă productive. Asta înseamnă ca oamenii să aibă locuri de muncă decente, să fie plătiți mai bine pentru a nu pleca în străinătate.

În țara noastră numărul de șomeri a crescut, ceea ce va duce la sărăcie. Pentru a lupta împotriva sărăciei cea mai bună metodă este munca. Prin urmare, ar trebui create noi locuri de muncă, pentru a se reduce șomajul.

România trebuie să facă față schimbărilor structurale globale și are nevoie de strategii pentru creșterea investițiilor. Un obiectiv important este și creșterea ocupării forței de muncă, respectiv crearea de locuri de muncă noi. Deci, trebuie deschise mai multe oportunități de angajare, pentru cei care sunt în șomaj, pentru tinerii care își doresc independență financiară. Asta ar fi bine să fie una din prioritățile politice la ora actuală.

Șomajul în rândul tinerilor este o mare provocare pentru țara noastră, dar și pentru alte țări ale Uniunii Europene. Procentul de tineri afectați de șomaj este ridicat și probabil va rămâne așa o lungă perioadă de timp. Statul ar trebui să sprijine cu adevărat tinerii să intre pe piața muncii. Combaterea șomajului este o sarcină care trebuie abordată în primul rând de guvern. Probabil în viitorul apropiat statele membre UE vor aloca fonduri semnificative pentru combaterea șomajului în rândul tinerilor și pentru crearea de locuri de muncă. Sperăm că asta se dorește și în țara noastră.

Citește mai multe din Conținut plătit
» Citește mai multe din Conținut plătit
TOP articole