Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Timpanul fisurat netratat poate duce la pierderea auzului. Dr. Mihalcea: "Poate porni de la o simplă palmă peste ureche"

Timpanul fisurat netratat poate duce la pierderea auzului. Dr. Mihalcea: "Poate porni de la o simplă palmă peste ureche"

Andreea Cigolea
1 minut de citit Publicat la 11:16 03 Sep 2021 Modificat la 11:16 03 Sep 2021

"Timpanul sau membrana timpanică este o membrană care face parte din sistemul de transmitere a sunetelor de la exterior, către urechea medie, urechea internă şi de aici, prin intermediul nervului auditiv, la creier. 

Este o foiţă foarte subţire, aproape transparentă şi de multe ori, o comparăm cu o foiţă de ceapă. Prin simptomatologie, în cazul unei perforaţii a timpanului scade auzul, apare durerea, secreţii, sânge sau ţiuit", a explicat medicul Remus Mihalcea, vineri, la rubrica Sfat de sănătate, cu Andreea Cigolea, de la Antena 3.

Traumatismele, printre principalele cauze de perforare a timpanului

"Traumatismul poate fi de la o simplă palmă peste ureche, până la traumatisme de compresie, care apar la piloţii de avion sau la scafandri. 

Tot aici includem şi utilizarea incorectă a beţişoarelor de ureche, toaletarea conductului auditiv extern cu tot felul de obiecte ascuţite. Toaleta nasului, adică suflarea incorectă a nasului, cu putere şi cu ambele nări odată.

Infecţiile sunt şi ele printre principalele cauze. Otita medie acută are ca evoluţie perforaţia timpanului, dacă nu ne prezentăm la medic în cel mai scurt timp posibil. 

Dacă ne referim la otita medie acută, ea presupune o acumulare de secreţii în spatele timpanului. Netratate corect şi corespunzător, în timp, ele duc către perforaţia timpanului.

Ce-i drept, mai rar, putem avea otită medie acută bilaterală. O altă cauză poate fi și intervenția chirurgicală", mai spune dr. Mihalcea. 

Tratamentul în cazul fisurilor timpanului

"Tratamentul se face în funcţie de patologie. Dacă avem o perforaţie mică, aceasta se poate închide spontan prin administrarea unui antiinflamator. 

Dacă există fisuri mai mari, atunci avem nevoie de intervenţie chirurgicală. O astfel de fisură poate duce la înlocuirea lanţului osicular.

Dar depinde foarte mult de gradul perforaţiei. Dacă este ceva mic, se închide spontan, dacă nu, este nevoie de intervenţie. Auzul nu-l putem pierde definitiv", a precizat medicul ORL, Remus Mihalcea.

Ce facem când zburăm cu avionul și se înfundă urechile

Un mic truc pentru cei care zboară cu avionul şi li se înfundă urechile ar fi să apeleze la guma de mestecat.

"Dacă apare această simptomatologie, indicat ar fi să mestecăm gumă pentru 10-15 minute.

Bine ar fi să utilizăm şi un spray pentru toaleta nasului", mai adaugă medicul.

Citește mai multe din Sfat de sănătate
» Citește mai multe din Sfat de sănătate
TOP articole