Orașul de pe Bega va deține acest titlu alături de municipalitățile din Elefsina (Grecia) și Veszprem (Ungaria).
Timișoara se alătură, astfel, celor peste 60 de orașe selectate în anii precedenți, atât din Uniunea Europeană, cât și din afara acesteia.
În 2022, capitalele culturale europene au fost Esch-sur-Alzette (Luxemburg), Kaunas (Lituania) și Novi Sad (Serbia).
Pe parcursul anului 2023, noile Capitale Europene ale Culturii vor celebra deținerea acestui titlu prin organizarea de diverse evenimente, expoziții și spectacole.
Vicepreședintele CE, prezent la Atena, la transferul titlului capitalelor europene în 2023
Vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, va participa pe 9 ianuarie la evenimentul de predare a titlului, care se va desfățura la Muzeul Acropole din Atena.
Prin titlul de Capitală Europeană a Culturii se demonstrează bogăția și diversitatea culturilor din Europa, se stimulează turismul durabil și se promovează dezvoltarea orașelor prin cultură.
De asemenea, titlul are un impact social și economic pozitiv pe termen lung atât pentru orașe, cât și pentru regiunile învecinate, se arată pe site-ul Comisiei Europene.
Pentru a fi selectate, orașele-candidat au fost nevoite să elaboreze un program cultural cu o puternică dimensiune europeană, care să promoveze implicarea activă a locuitorilor și a comunităților lor.
Foto: Piața Victoriei din Timișoara în timpul unui eveniment dedicat evenimentelor din Decembrie '89, 20 decembrie 2022