Antena 3 CNN Externe Alegeri SUA 2024 Tim Walz vs. JD Vance. Prima și singura dezbatere a vicepreședinților va avea loc marți seară, la New York. „Are mize foarte ridicate”

Tim Walz vs. JD Vance. Prima și singura dezbatere a vicepreședinților va avea loc marți seară, la New York. „Are mize foarte ridicate”

de Andreea Ştefan    |   

Democratul Tim Walz și republicanul JD Vance se vor întâlni marți seară în cadrul singurei dezbateri a vicepreședinților pentru alegerile prezidențiale din SUA 2024 - și în ceea ce ar putea fi ultima dată când cele două campanii se confruntă pe scenă. Confruntarea dintre Walz, guvernatorul de Minnesota în vârstă de 60 de ani, și Vance, senatorul de Ohio în vârstă de 40 de ani, este găzduită de CBS News și are loc la New York, fără audiență live. Antena 3 CNN va transmite dezbaterea live.

„Este o dezbatere cu mize foarte ridicate în cadrul acestor alegeri din Statele Unite și asta datorită faptului că această dezbatere este una istorică. Este prima și unica, dar are loc cu 35 de zile înainte de alegeri și este și ultimul moment din calendarul alegerilor pentru cele două campanii să-și transmită mesajul alegătorilor înainte de a se îndrepta către urne. Este diferit decât a fost în alte cicluri electorale pentru alegerile prezidențiale, unde în mod normal avea loc o altă dezbatere prezidențială, după cea a vicepreședinților și nu este cazul în această situație.

Kamala Harris a fost de acord să participe la o dezbatere la sfârșitul lunii octombrie, dar până acum fostul președinte Donald Trump nu a fost de acord să mai participe la o dezbatere cu dumneaei. Deci acesta este momentul în care cei doi candidați trebuie să se prezinte candidaților, să arate care le sunt platformele și chestiunile de interes și apoi vom vedea ce se va întâmpla pe 5 noiembrie”, a transmis Brian Abel, corespondent CNN International, în direct la Antena 3 CNN.

În mod tradițional, candidații la funcția de vicepreședinte joacă rolul de „câine de atac” pentru cei din fruntea listei lor - în acest caz, vicepreședintele democrat Kamala Harris și fostul președinte republican Donald Trump, notează CNN.

Dar Walz și Vance s-au atacat reciproc timp de luni de zile. Walz a câștigat funcția de vicepreședinte democrat în parte datorită faptului că a catalogat echipa Partidului Republican drept „ciudată” în interviurile televizate care au servit drept semi-audiții pentru acest rol. Vance, un veteran militar, a pus sub semnul întrebării fișa de serviciu a lui Walz.

Dezbaterea este moderată de Norah O'Donnell și Margaret Brennan de la CBS. Ea începe la ora 21:00 (miercuri, 04.00, ora României), și va fi transmisă simultan de CNN.

Iată cinci lucruri de urmărit la dezbaterea vicepreședințială:

Antrenorul vs. fostul expert

Rădăcinile din America Centrală care stau la baza identităților politice bine cultivate atât ale lui Walz, cât și ale lui Vance vor fi expuse marți seară, când cei doi bărbați își vor prezenta biografiile celui mai mare public de alegători pe care l-au avut probabil până în prezent.

Walz, un guvernator cu două mandate și fost congresman, a fost ales pentru prima dată în Camera Reprezentanților în 2006. Așteptați-vă însă ca el să se orienteze către rolurile pe care le-a avut înainte de a intra în politică: profesor de liceu și antrenor secund de fotbal.

Vance, între timp, este un veteran al Marinei și autorul unui best-seller despre valorile familiei sale din Apalași și problemele socio-economice ale orașului său natal. Este probabil să evidențieze modul în care și-a schimbat părerea despre fostul președinte în ultimii ani, fără a face prea multe mențiuni despre trecutul său de comentator politic care a fost un critic strident al lui Trump.

Prezentarea biografică a ambilor candidați este rezultatul unui efort de a-și evidenția autenticitatea - un bun politic prețios, în special într-o cursă în care alegătorii indeciși din Michigan, Pennsylvania și Wisconsin ar putea determina rezultatul.

Deciziile alegătorilor sunt influențate în mod covârșitor de vârfurile listei partidelor, iar Walz și Vance își vor dedica probabil o mare parte din timp atacându-i pe Trump și, respectiv, pe Harris. Dar ar putea, de asemenea, să își petreacă timpul subliniind părți ale propriei biografii și încercând să o submineze pe cea a rivalilor lor - totul în efortul de a-și stabili credibilitatea în fața alegătorilor.

Avortul și problemele familiale

Cele două partide sunt împărțite în ceea ce privește dreptul la avort - o problemă pe care democrații o consideră esențială pentru motivarea femeilor și a tinerilor și pentru câștigarea votanților oscilanți.

Walz a discutat problema în cadrul mai larg al sprijinului lui Harris pentru „libertate”, un contrast cu Trump, care a numit trei dintre judecătorii Curții Supreme care au votat cu majoritatea în 2022 pentru a anula protecția federală a dreptului la avort prevăzută de Roe v. Wade.

El a dezvăluit, de asemenea, aspecte mai vulnerabile ale propriei sale povești, inclusiv dificultățile legate de fertilitate cu care s-au confruntat el și soția sa, Gwen. Iar democrații au evidențiat gluma lui Vance din 2021 despre „doamnele cu pisici care nu au copii” într-un efort de a-l portretiza ca judecător al alegerilor reproductive ale femeilor.

Vance și Trump, între timp, s-au luptat uneori să ajungă pe aceeași pagină în ceea ce privește problema avortului. Dar Vance a susținut politici despre care spune că ar stimula nașterea copiilor.

De asemenea, el a încercat să îl prezinte pe Walz ca fiind extremist în ceea ce privește problema avortului. El a declarat săptămâna trecută, în cadrul unui eveniment de campanie din Charlotte, Carolina de Nord, că Walz, în calitate de guvernator al statului Minnesota, a sprijinit o măsură care ar permite avortul „până în momentul nașterii, chiar până în punctul în care medicii nu ar fi obligați să ofere îngrijiri vitale unui copil care a supraviețuit unui avort ratat”.

„Este pur și simplu bolnav”, a spus el.

Walz a promulgat măsura la începutul anului 2023. La momentul respectiv, susținătorii acestei legi au declarat că scopul acesteia este de a păstra deciziile privind îngrijirea reproducerii în mâinile femeilor și ale medicilor lor, mai degrabă decât ale politicienilor și judecătorilor.

Pe care Walz îl vedem?

Walz a ieșit din relativa obscuritate națională pentru a deveni contracandidatul lui Harris în august, după unul dintre cele mai rapide procese de selecție dintr-o generație, în mare parte datorită comentariului său dulce și picant la știrile de televiziune.

Insistența sa asupra faptului că Trump, Vance și aliații lor sunt „ciudați” i-a captivat pe democrați - disperați după o lovitură accesibilă asupra republicanilor MAGA - și l-a propulsat la un pas de vicepreședinție.

De atunci, însă, Walz a fost destul de docil.

Aparițiile la știrile prin cablu au încetat, el nu a spus prea multe în timpul interviului său comun cu Harris la CNN, iar discursurile sale nu au făcut multe titluri. A petrecut ceva timp în defensivă cu privire la dosarul său militar, dar în mare parte a dispărut în fundal.

Marți seară, acest lucru se va schimba. Ceea ce este mai puțin clar este, cu ce efect?

Walz ar putea juca rolul pe care Biden l-a jucat odată într-o dezbatere împotriva unui alt tânăr conservator în ascensiune, atunci când vicepreședintele de atunci l-a împiedicat pe Paul Ryan, contracandidatul lui Mitt Romney, într-o dezbatere crucială din 2012.

Sau există un alt motiv pentru care Walz a fost ținut oarecum ascuns în ultimele aproximativ șase săptămâni? Răspunsul ar trebui să fie clar în primele câteva minute ale dezbaterii.

Dosarul militar al lui Walz ar putea fi criticat

Dacă performanțele anterioare sunt un indiciu, Vance îl va ataca pe Walz cu privire la dosarul său militar.

Republicanii, în special Vance, l-au acuzat pe guvernator că și-a supraevaluat CV-ul și că s-a retras înainte ca unitatea sa să fie trimisă în Irak, susținând că Walz a încercat în mod proactiv să evite serviciul în luptă. O revizuire a înregistrărilor a arătat că Walz a depus candidatura pentru Congres în februarie 2005, înainte ca unitatea sa să fie informată că ar putea fi desfășurată în Irak. El s-a retras în mai 2005, potrivit Gărzii Naționale din Minnesota.

Walz a recunoscut, de asemenea, că nu a vorbit despre experiența sa de a purta o „armă de război”. Cu toate acestea, el nu a afirmat niciodată în mod explicit - conform unei analize KFILE a primei sale campanii - că ar fi avut de luptat.

Povestea este suficient de nuanțată încât este puțin probabil ca Vance să renunțe. În august, el a declarat că Walz a fost „camaradul de valoare furat” al lui Harris și a numit comentariile anterioare ale guvernatorului „rușinoase”.

Este puțin probabil ca Walz să dorească să discute pe scenă, dar Vance l-ar putea face să încerce.

Despre Springfield, Ohio

De câteva săptămâni, Vance și Trump au dublat și triplat afirmațiile false potrivit cărora haitienii din orașul Ohio răpesc și mănâncă animalele de companie ale vecinilor lor.

Guvernatorul republican Mike DeWine și mulți alții au calificat afirmațiile drept aberante și nimeni nu a furnizat dovezi contrare. Cu toate acestea, Trump și Vance doresc ca imigrația să fie în centrul atenției și, chiar dacă migranții se află în țară în mod legal, partidul republican a încercat să folosească zvonul dezmințit pentru a stârni furia față de modul în care administrația Biden gestionează frontiera.

Când Trump a adus vorba despre Springfield în timpul dezbaterii prezidențiale de luna trecută, moderatorii au verificat faptele în timp real.

Presat de Dana Bash de la CNN în septembrie, Vance a declarat: „Dacă trebuie să creez povești astfel încât presa americană să acorde atenție suferinței poporului american, atunci asta voi face”.

Nu ar fi surprinzător să îl auzim pe Walz aducând în discuție acest comentariu, în special, în atacarea retoricii republicanilor.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile