Antena 3 CNN Life Ții dietă? Nu încălzi mâncarea la cuptorul cu microunde, dacă nu vrei să te îngrași

Ții dietă? Nu încălzi mâncarea la cuptorul cu microunde, dacă nu vrei să te îngrași

Laura Dinu, Iusti Fudulu
1 minut de citit Publicat la 10:00 21 Sep 2024 Modificat la 10:00 21 Sep 2024

De-a lungul timpului, cuptoarele cu microunde au fost înconjurate de controverse și mituri, în special în ceea ce privește siguranța lor și potențialele efecte negative asupra sănătății.

Una dintre cele mai răspândite temeri este că microundele radiază și pot provoca diferite boli grave, precum cancerul. 

Prezent în platoul emisiunii iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN, Adrian Vornicu, specialist în biolelectronică și biocompatibilitate electromagnetică, a explicat că, potrivit măsurătorilor, cuptoarele cu microunde chiar radiază, motiv pentru care ar fi bine să stăm cât mai departe de ele. 

”Cuptorul cu microunde, dacă stai lângă el și faci o măsurătoare, o să vezi că până la 2-3 m radiația este foarte mare. Deci dacă îl folosești pentru diverse motive, eu nu îl recomand, apasă pe buton și pleacă, nu sta lângă el”, susține specialistul. 

Și nici asupra mâncării efectele nu sunt unele foarte bune. 

”Mâncarea își pierde foarte mult din calități, și nu doar din cauza cuptorului cu microunde... Și plitele prin inducție fac acest lucru. Schimbă polarizarea optică a moleculelor, ceea ce face ca acele molecule să fie mai greu de recunoscut de către organism. Se numește izometrie în chimie, polarizarea optică a moleculei.

Pot să vă dau un exemplu, ca și zahărul rafinat... Dacă pui unui copil pe masă zahărul rafinat și în cealaltă parte miere de albine, miere de albine va gusta de două ori și nu va mai vrea. Cu toate că este glucoza care îi este necesară. Dar din zahăr nu se oprește. De ce? Pentru că în molecula de zahăr, prin rafinarea ei, i s-a șters polarizarea optică și creierul nu mai știe cât are nevoie. Și atunci îi dai fără să te oprești.

În cazul mâncării încălzite la microunde mănânci fără să știi cât ai nevoie, pentru că nu este recunoscută de creierul tău. Saliva nu o mai recunoaște”, a mai spus Adrian Vornicu în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN. 

Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole