Antena 3 CNN Life Sănătate Țigările electronice reprezintă o alternativă mai puțin dăunătoare la țigările tradiționale

Țigările electronice reprezintă o alternativă mai puțin dăunătoare la țigările tradiționale

Redacția Antena 3 CNN
6 minute de citit Publicat la 16:21 18 Ian 2023 Modificat la 16:22 18 Ian 2023

Este important de reținut faptul că, deși vapatul este mai puțin dăunător decât fumatul, acesta prezintă totuși riscuri potențiale, cum ar fi dependența de nicotină, iar efectele pe termen lung asupra sănătății ale inhalării de vapori nu sunt încă pe deplin cunoscute. Cu toate acestea, pentru persoanele care doresc să renunțe la fumat, vapatul poate fi un instrument eficient pentru a reduce daunele legate de tutun.

Potrivit unui studiu făcut de Grupul Cochrane (care este considerat standardul de aur în ceea ce privește studiile de control randomizate) în privinţa efectelor oferirii de țigări electronice fumătorilor cu scopul explicit de a-i ajuta să renunțe la fumat sau să treacă la vaping, tot mai multe persoane renunță cu succes la fumat în 6 luni sau mai mult folosind țigări electronice cu nicotină.

"Vedem exemplele unor locuri precum Marea Britanie, unde reducerea efectelor nocive ale tutunului are un impact real asupra sănătății publice în ceea ce privește beneficiile pozitive ale trecerii la produse alternative și pentru ca guvernul britanic să atingă obiectivul de reducere a fumatului la mai puțin de cinci procente din populație până în 2030. Vedem alte guverne care nu îmbrăţişează neapărat reducerea riscurilor generate de tutun și așteaptă dovezi suplimentare cu privire la potențialul acestor produse cu risc redus. Cu toate acestea, considerăm că este foarte important să continuăm să generăm aceste dovezi și să le împărtășim și să determinăm oamenii să facă schimbări cât mai repede posibil, deoarece recunoaștem și înțelegem răul cauzat de fumat și potențialul de reducere a riscului pe care îl au aceste produse pentru a reduce acest risc pentru persoanele care fumează. Vedem că în unele locuri, cum ar fi Suedia, se fac pași uriași în direcția atingerii obiectivului de eliminare a fumatului și, în parte, acest lucru se datorează faptului că guvernul a adoptat politici de reducere a efectelor nocive ale tutunului ca politici-cheie și că multe persoane din această țară au trecut la alternative de reducere a riscurilor. Vedem că și în Marea Britanie se întâmplă acest lucru. Vedem că mulți oameni trec la alternative de reducere a riscului. Iar guvernul britanic analizează de fapt lucruri precum aerosolii ca fiind o opțiune cu adevărat viabilă, o opțiune cu riscuri reduse pentru persoanele care fumează în prezent. De fapt, guvernul britanic a declarat că, în opinia sa, produsele cu risc redus sau produsele cu aerosoli sunt cu 95% mai puțin dăunătoare decât țigările și, prin urmare, încurajează persoanele care fumează să treacă la aceste alternative. Sperăm că și alte guverne vor lua în considerare aceste exemple, cum ar fi cele din Marea Britanie și Suedia, ca fiind o măsură foarte importantă pentru a putea ghida politicile din țara lor și pentru a vedea succesul pe care îl putem avea pentru cei peste un miliard de fumători din întreaga lume", a declarat Claire Wisbey, Director Comunicare ştiinţifică BAT.

"Știu că în Marea Britanie am pus informații pe site-ul serviciului național de sănătate pentru a îndruma persoanele care fumează, dar avem, de asemenea, servicii de renunțare la fumat unde profesioniștii din domeniul sănătății pot oferi sfaturi, sfaturi informate, și știm că mulți profesioniști din domeniul sănătății sunt îngrijorați de țigările electronice, așa că este foarte important ca profesioniștii din domeniul sănătății să înțeleagă dovezile că acestea sunt, în primul rând, dispozitive mult mai puțin dăunătoare decât țigările din tutun, dar, în al doilea rând, că, atunci când sunt folosite în mod regulat, acestea pot ajuta persoanele care fumează să renunțe la fumat", susține Ann McNeill, profesor Kins College Londra.

Viteza cu care nicotina ajunge în fluxul sanguin este cea care determină satisfacția, așa că este foarte importantă. De aceea, tratamente precum guma cu nicotină nu sunt la fel de satisfăcătoare ca fumatul. În timp ce primele țigări electronice nu erau foarte eficiente, dispozitivele moderne de generația a treia și a patra par să aibă o viteză de eliberare apropiată de cea a țigărilor clasice.

Vaporii pot avea un aspect alarmant, dar este important să vă amintiți că ceea ce vedeți este aerosol - nu fum. Acest aerosol este relativ netoxic, deși nu putem fi siguri de efectele pe termen lung. Toxinele din fumul de țigară fie nu sunt prezente în vapori, fie sunt prezente în niveluri mult mai scăzute. De exemplu, TSNA (substanțe toxice cancerigene din țigări) se găsesc în concentrații extrem de scăzute în țigările electronice actuale, NNK (o nitrozamină specifică tutunului) în vapori fiind mai puțin de 0,3% din nivelul găsit în fumul de țigară. În general, expunerea la mai multe substanțe chimice toxice este foarte scăzută sau neglijabilă.

"Cred că, în ceea ce privește schimbul de dovezi despre cele mai bune modalități de a renunța la fumat, trebuie să facem acest lucru prin toate mijloacele pe care le avem la dispoziție. Știm că există foarte multe neînțelegeri, în special în legătură cu țigările electronice, dar și cu alte modalități de a renunța la fumat. Și cu cât putem face mai mult pentru a educa persoanele care fumează cu privire la cele mai bune modalități de a crește șansele lor de a renunța la fumat, cu atât mai bine, în opinia mea. Ceea ce am văzut este aproape un număr tot mai mare de oameni care cred că țigările electronice sunt mai dăunătoare sau la fel de dăunătoare ca fumatul, în ciuda faptului că în ultimii zece ani am avut mult mai multe dovezi care arată că nu este deloc așa și că, deși nu sunt lipsite de riscuri, țigările electronice sunt mult mai puțin dăunătoare decât fumatul", a precizat Jamie Hartmann-Boyce, profesor la Universitatea Oxford.

"Cred că există o neînțelegere masivă cu privire la riscuri. Vreau să spun că știm, fără nicio îndoială rezonabilă, că țigările electronice sunt mult mai puțin dăunătoare decât fumatul, mult mai puțin, nu există nicio îndoială în această privință. Fizica, chimia, biologia, datele privind biomarkerii sunt perfect clare: ești expus la niveluri mult mai scăzute de toxine și la mult mai puține toxine dacă vapezi în loc să fumezi. Și acesta este lucrul numărul unu pe care aș dori să-l clarific. Cred că, dacă treceți complet la aceste produse, va fi un pas semnificativ pentru sănătatea dumneavoastră, fără îndoială", a explicat Clive Bates, director Counterfactual Consulting.

Există în acest moment şi discuţii despre faptul că aromele din ţirgările electronice pot convinve mai mulţi tineri să înceapă să le folosească. Însă, dovezile în acest sens nu există. Din contră, în San Francisco, interzicerea aromelor a dus la o creștere a fumatului, în timp ce în Norvegia a dus la o creștere masivă a vânzărilor de produse de vaping pe piața neagră. În general, beneficiile interzicerii aromelor par să fie depășite de consecințele negative.

"Nu cred că există încă suficiente dovezi pentru a spune că aromele ar trebui să fie interzise. Cercetările noastre au arătat că există preocupări potențiale în ceea ce privește, de exemplu, simaldehidele, așa că aș sugera ca oamenii să analizeze mai atent acest aspect. Dar, per ansamblu, cred că trebuie să punem în balanță atractivitatea aromei pentru fumători, deoarece mulți fumători spun că folosesc țigările electronice datorită aromelor și că nu le-ar folosi dacă nu ar exista, astfel încât, dacă am încerca să determinăm cât mai mulți fumători să renunțe la fumat, probabil că aromele joacă un rol important", a mai declarat Ann McNeill, profesor la Kins College Londra.

"Unul dintre lucrurile pe care le știm este că consumatorii au nevoie de un produs care să îi satisfacă pentru a face schimbarea, un produs care să funcționeze pentru ei. Și unul dintre lucrurile pe care le știm este că consumatorii doresc arome, consumatorii adulți doresc arome, iar acestea reprezintă o parte importantă a motivului pentru care aleg produse alternative în comparație cu fumatul. Așadar, credem și știm din date că aromele joacă un rol important. Deci, suntem foarte interesați să continuăm să oferim aceste arome consumatorilor și, evident, să generăm date care să arate rolul important pe care îl joacă aromele", a explicat Claire Wisbey, Director Comunicare ştiinţifică BAT.

Există, aşadar, o oportunitate de sănătate publică de a transfera fumătorii către produse mai puțin nocive. Cu toate acestea, dezbaterea este incredibil de divizată atât în cercurile de control al tutunului, cât și în cele de sănătate publică.

Etichete: tigari electronice
Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole