Antena 3 CNN Externe Testele de laborator confirmă prezența pesticidelor nocive într-un transport de grâu ucrainean importat în Slovacia

Testele de laborator confirmă prezența pesticidelor nocive într-un transport de grâu ucrainean importat în Slovacia

Testele efectuate într-un laborator din Danemarca au confirmat prezența pesticidelor nocive într-un transport de grâu ucrainean ajuns în Slovacia, conform declarațiilor făcute marți de ministrul slovac al agriculturii, Samuel Vlcan.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

În urma acestei descoperiri, Slovacia a interzis comercializarea grâului, produselor din grâu și furajelor importate din Ucraina începând cu jumătatea lunii aprilie.

Această decizie a fost criticată de procesatorii de cereale, motiv pentru care guvernul slovac a hotărât ca un laborator neutru dintr-o altă țară să verifice rezultatele testelor.

A fost ales un laborator din Copenhaga, care a confirmat prezența pesticidelor nocive în transportul de grâu ucrainean.

Ca urmare, grâul respectiv urmează să fie distrus.

Citește șiPetre Daea, anunț pentru fermieri: România va primi aproape 30 de milioane de euro de la Comisia Europeană

În contextul ajutorului acordat Ucrainei după conflictul cu Rusia, Uniunea Europeană a suspendat taxele vamale și alte măsuri de apărare comercială pentru importurile de cereale și alte produse alimentare ucrainene.

Cu toate acestea, o cantitate mare de cereale ucrainene, care ar fi trebuit să tranziteze statele est-europene prin "coridoarele de solidaritate", au rămas în aceste țări și au fost comercializate la prețuri sub cele practicate de producătorii locali, potrivit Postsen.com

Aceasta se datorează și faptului că cerealele ucrainene nu trebuie să respecte standardele europene de calitate impuse de Bruxelles.

În acest context, Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria au impus temporar interdicții asupra importurilor de produse agroalimentare ucrainene, în special cereale.

Comisia Europeană a ajuns la un acord săptămâna trecută cu aceste patru țări, precum și cu România, pentru a permite tranzitul cerealelor ucrainene, în schimbul unor "măsuri excepționale de salvaguardă" aplicate la patru produse agricole ucrainene: grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile