Antena 3 CNN Coronavirus Puncte de testare la frontiere şi trecere liberă pentru vaccinaţi. Măsurile cerute de ANAT

Puncte de testare la frontiere şi trecere liberă pentru vaccinaţi. Măsurile cerute de ANAT

Silvia Preda
2 minute de citit Publicat la 17:16 06 Dec 2021 Modificat la 17:16 06 Dec 2021

"În acest moment România se află într-un context epidemiologic favorabil comparativ cu alte state europene în ciuda ratei scăzute de vaccinare și, desi este nevoie în continuare, în mod evident, de precauție, ne dorim să reanalizați restricțiile privind accesul pe teritoriul României în perioada imediat următoare, să dați posibilitatea cetățenilor români să petreacă măcar aceste sărbători în liniște și să reveniți la utilizarea listei semafor, care are mult mai mult sens din punct de vedere sanitar și poate oferi predictibilitate și siguranță oamenilor și economiei deopotrivă", transmite ANAT.

"Vă rugăm, de asemenea, să restabiliți criteriile de intrare în România pentru cetățenii care au schema completă de vaccinare, întrucât impunerea de restricții suplimentare pentru aceștia este un factor ce demotivează și poate întârzia sau chiar anula decizia de a se vaccina pentru persoanele care încă nu au făcut-o.

ANAT cere puncte de testare la frontiere 

Vă rugăm, și pe această cale, să fiți de acord cu înființarea de puncte de testare în frontieră, pe fluxul de intrare în țară, în așa fel încât călătorii să nu mai fie obligați să facă testul în străinătate, ci la intrarea în România. Pentru a facilita cât mai mult întregul proces, testarea inițială ar trebui să se facă cu teste antigen, urmând ca un eventual rezultat pozitiv să fie confirmat cu test PCR în urmatoarele 24 de ore, timp în care persoana testată pozitiv ar face carantină la domiciliu.

Testele rapide tip antigen sunt deja aprobate spre a fi folosite pentru depistarea elevilor pozitivi în școli, astfel că proiectul pilot ar putea fi extins și pentru accesul pe teritoriul României", a mai transmis ANAT.

"Această măsură ar aduce numai avantaje tuturor părților implicate, inclusiv statului român. În primul rând, este o problemă și un disconfort pentru persoanele aflate în vacanță să fie obligate să facă testul înainte de întoarcerea în țară. Programele de vacanță trebuie întrerupte pentru efectuarea testelor, iar costurile testării sunt, și ele, de regulă, mai mari decât în România. În al doilea rând, persoanele care obțin un rezultat pozitiv la testele efectuate în străinătate sunt obligate să efectueze carantina acolo, cu costuri ridicate, in locații pe care nu le cunosc și, adesea, de o calitate îndoielnică.

Pentru statul român exista două tipuri de avantaje. Pe de o parte, se diminuează cheltuielile cu asigurările sociale de sănătate, pentru că perioada de carantină este acoperită de un concediu medical decontat de stat. Limitarea numărului de persoane obligate să intre în carantină numai la cele care chiar sunt testate pozitiv, ar duce la scăderea considerabilă a acestor cheltuieli de la bugetul statului.

Pe de altă parte, veniturile generate de efectuarea acestor teste pe teritoriul României, de către clinici/operatori economici cu domiciliu fiscal în România, aduc plus valoare pentru economia națională și încasări suplimentare la buget din taxe și impozite.

ANAT solicită modificarea programului restaurantelor în perioada sărbătorilor

Vă rugăm, de asemenea, să modificați reglementarea privind programul restaurantelor în perioada sărbătorilor pentru ca românii să poată sărbători revelionul la ora 24.00, atunci când vine Anul Nou și nu la ora 21.00.

Sperăm ca aceste soluții să fie agreate de către Dumneavoastră, astfel încât să putem avea sărbători de iarnă într-o stare cât mai aproape de normalitate", a declarat Dumitru Luca, preşedintele ANAT, în cadrul unei scrisori deschise trimise premierului Nicolae Ciucă şi ministrului Alexandru Rafila.

Etichete: ANAT testare COVID
Citește mai multe din Coronavirus
» Citește mai multe din Coronavirus
TOP articole