Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Terariu pentru plante. Cum se face corect o mini grădină sub sticlă

Terariu pentru plante. Cum se face corect o mini grădină sub sticlă

O pădure sau poate o junglă în propria casă? Exact, ai citit bine, ambele variante sunt posibile cu ajutorul unui terariu.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Ideal pentru persoanele care nu au mult timp la dispoziție dar iubesc plantele, terariul este alegerea perfectă pentru a aduce un colț de natură la interior.

Un terariu pentru plante necesită foarte puțină îngrijire și este perfect pentru cei care nu dispun de mult spațiu sau care nu știu prea multe despre îngrijirea plantelor.

Dacă ți-am stârnit curiozitatea și vrei să afli mai multe despre ce este un terariu, cum se construiește și care sunt plantele potrivite, citește în continuare cum poți crea o adevărată lume în miniatură.

Ce este un terariu pentru plante?

Un terariu sau terrarium este, prin definiție, o mini grădină sub sticlă. Practic, vorbim de un vas transparent în interiorul căruia punem plante mici, în general din categoria suculentelor. Este ca o mini-seră la ghiveci. Tocmai de aceea, un terariu este perfect pentru a adăuga verdeață și un design frumos casei tale sau spațiului unde lucrezi.

Există două tipuri de terarii:

  • Terariul închiseste un vas cu capac, ideal pentru plantele care preferă umiditatea și mediul umed.
  • Terariul deschis, de la numele însuși, este în general un vas deschis, fără capac, și se potrivește plantelor care au nevoie de o ventilație adecvată a aerului, pentru a se dezvolta.

Vasul pentru terariu: care este potrivit?

Când vine vorba de vasul potrivit pentru terariu, expresia „mai mare este mai bine” nu este neapărat valabilă. Teoretic da, dacă îți dorești mai multă verdeață în interiorul casei, vei opta pentru un vas de dimensiuni mai mari, dar practic poate veni cu mai multe provocări. Dacă însă vrei un colț verde la birou, atunci un vas mai mic e opțiunea corectă.

În funcție de designul dorit și plantele de care dispui, vei alege și tipul de recipient pentru terariul tău. Recipientele din sticlă sunt de departe cea mai bună modalitate de a obține un design grozav. Ele îți vor oferi cea mai bună vedere direct în terariu, permițând plantelor să fie vizibile din toate unghiurile. Poți opta și pentru plastic transparent sau pentru recipiente reciclate. De asemenea, vasul poate avea diferite forme și dimensiuni.

Plante pentru terariu: ce alegem?

Terariile au luat cu asalt lumea grădinăritului și este ușor de înțeles de ce. În esență, vorbim de un ecosistem de plante, autonom, care crește într-un… borcan de sticlă. Dar nu toate plantele sunt potrivite pentru terariul tău. Deci, ce plante cresc bine într-un terariu?

În terarii, e bine să folosești plante miniaturale cu creștere lentă, plante de apartament cu un efect vizual deosebit, precum și plante care se vor adapta la forma și deschiderea vasului ales. De asemenea, e bine să alegi plante complementare, care cresc bine împreună și au aceleași necesități de lumină, temperatură și umiditate.

De exemplu, plantele care iubesc umiditatea ridicată și un terariu închis sunt ferigile, mușchii și plantele insectivore. Pe de altă parte, lichenii, cactușii și suculentele au nevoie de un mediu uscat și se vor dezvoltă mai bine într-un terariu deschis.

Atenție, nu pune în terariu plante aduse din natură, pentru că acestea nu se vor acomoda niciodată!

Cum se construiește un terariu?

Partea distractivă a creării unui terariu este construirea straturilor. Însă detaliile despre construirea terariului le poți citi în postarea dedicată de pe site-ul plantila.ro.

Cum se întreține un terariu cu plante

Odată ce terariul cu plante este complet, important este să-l întreții urmând o rutină de îngrijire. Pentru un terariu închis, păstrează mediul umed, punând apă zilnic, nu mai mult de unul-doi stropi.

Pentru terariile deschise, udă-le cu grijă maximum o dată pe săptămână sau chiar la două săptămâni în funcție de temperatura din casă. Păstrează solul ușor umed și asigură-te că eviți orice exces de apă.

Nu uita să tai plantele, din când în când. În cele din urmă, așază terariul într-un loc unde poate primi suficientă lumină solară, însă nu în bătaia directă a soarelui, deoarece sub sticlă plantele se pot arde.

Beneficiile unui terariu cu plante

Deși sunt mici, terariile purifică aerul de la interior, relaxează și stimulează creativitatea.

Învață cum să ai grijă de plantele tale, de pe plantilă.ro. În afară de a adăuga frumusețe casei sau biroului în care lucrezi, un terariu devine un cadou perfect pentru membrii familiei, prieteni sau colegii de job.

Subiecte în articol: advertorial
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Festival de miștouri online la adresa lui George Simion