Antena 3 CNN Actualitate Terapie pentru creier şi beneficii pentru sănătate de la animalele de companie. Recomandările specialiştilor

Terapie pentru creier şi beneficii pentru sănătate de la animalele de companie. Recomandările specialiştilor

Claudia Popovici
1 minut de citit Publicat la 18:38 15 Oct 2022 Modificat la 18:39 15 Oct 2022

Ştiinţa confirmă faptul că mângâiatul câinelui poate să ajute la mai buna funcționare a creierului.Mai mult, în cadrul ultimelor studii a fost descoperită o îmbunătățire a activității cerebrale în cazul pacienților cu demență, cu depresie și cu sindrom post traumatică.

În acest sens, au fost făcute mai multe analize RMN,  și s-a descoperit faptul că mângâierea câinelui ajută mai e la mai buna funcționare a creierului.

Efectele neurologice benefice în cazul în care avem un câine

Multe terapii care includ câini și alte animale de companie arată efecte benefice la nivel neurologic. 

Studiul a inclus 19 adulți sănătoși, 9 femei și 10 bărbați, a căror activitate cerebrală a fost măsurată timp de mai multe ședințe.

Cercetarea a dovedit eficacitatea terapiei asistate de animale, cu rezultate în reducerea depresiei, a demenței și a stresului posttraumatic.

Cele mai bune rezultate au fost înregistrate în momentul în care subiecții mângâiau câinii respectivi.

"Cei care suferă de depresie severă după ce au interacționat cu cu un cățel de companie, se pare că au dezvoltat sentimentul acela de atașament.

Ei nu se mai simt singuri, prin urmare starea lor este mult mai bună și spun că se pot adapta mult mai bine vieții de zi cu zi 

Ne obligă să ieșim, ne obligăm să facem mișcare plimbându-i și practic ne schimbă stilul de viață și ne ajută să nu ne mai simțim singuri", spune Adriana Bîlbă, specialist.

Totodată, clipele petrecute în parc îi distrează pe câini și obligă în același timp pe stăpâni să facă mișcare și să fie mai fericiți.

"Nu simt presiune, nu mai am, uit de tot ce muncă salon, frizerie, uit de toate chestia asta, uit de toate problemele când sunt aici cu câinele mă relaxez", spune un bărbat. 

"Mă simt super bine! Cățelul te iubește necondiționat și este tot timpul bucuros când te vede. Și dacă ești trist vine la tine și te alintă. E foarte benefic să aruncă cățel în preajmă", a mai spus cineva. 

"Câinele, mai mult decât noi, este veșnic disponibil la o comunicare și la un transfer pozitiv.

Niciodată un câine nu este plictisit. Este o senzație multiplă dincolo de mângâiere, este căldura lui, este încărcarea electrostatică și este ceea ce transmite el", a spus şi Adrian Bîlbă, specialist.

Cercetările anterioare arată că animalele pot îmbunătăți atenția oamenilor și reprezintă cea mai bună terapie pentru copii.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole