Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Substanțele care duc la longevitate. Cum ajută terapiile intravenoase la refacerea funcțiilor organismului

Substanțele care duc la longevitate. Cum ajută terapiile intravenoase la refacerea funcțiilor organismului

I.D.
2 minute de citit Publicat la 10:30 12 Oct 2024 Modificat la 10:30 12 Oct 2024

Medicina regenerativă se axează pe inovația și implementarea unor noi terapii cu scopul de a reface țesuturile și organele afectate, redând funcționalitatea acestora. Terapia intravenoasă cu vitamine de exemplu, ar fi un prim pas de prevenție pentru perioada rece. 

Medicul Mihai Băican a vorbit, în cadrul rubricii Sfat de sănătate, despre terapia intravenoasă cu vitamine, dar şi despre importanţa alimentaţiei pentru sănătatea celulară și producerea de proteine de calitate.

Terapia intravenoasă cu vitamine este subliniată ca un mijloc esențial de susținere a organismului, dar medicul avertizează că „varianta în care ne apucăm și facem această perfuzie doar pentru că sunt la modă nu întotdeauna au efectul scontat.” Astfel, medicul sugerează că aceste tratamente trebuie utilizate cu indicații medicale clare pentru a evita efectele adverse sau nedorite.

Un aspect crucial al terapiei intravenoase este modul în care substanțele administrate sunt absorbite de organism. „Absorbția lor și ajungerea lor acolo unde ne dorim depinde foarte mult de permeabilitatea membranei celulare,” a explicat medicul, subliniind că dacă acest proces nu este optim, tratamentele pot să nu aibă rezultatele așteptate.

De aceea, medicul recomandă utilizarea unor tehnici complementare, cum ar fi terapia cu microcurenți, care poate „regla acest potențial de membrană și va permeabiliza celula”. Acest lucru permite celulelor să absoarbă mai eficient substanțele benefice și să elimine toxinele din organism.

Printre substanțele folosite în terapiile intravenoase se numără glutationul, acidul falipoic, resveratrolul și vitamina C în doze mari, alături de aminoacizi. Aceste substanțe pot aduce beneficii semnificative pentru sănătatea generală, în special odată cu înaintarea în vârstă. „Unele dintre ele sunt produse de organismul nostru, iar la vârstă tânără, de regulă, nu avem aceste deficiențe,” a mai explicat medicul, adăugând că „odată cu înaintarea în vârstă, atunci își pot demonstra utilitatea.”

Medicul mai subliniază că „orice formă de extremism, chiar dacă este alimentar, va avea consecințe,” și că alimentația corectă este esențială pentru sănătatea celulară și producerea de proteine de calitate. Proteinele necesită aminoacizi, iar aceștia sunt preluați cel mai eficient din surse animale, motiv pentru care vegetarienii trebuie să fie preocupați „permanent de a compensa tot ceea ce lipsește ca principiu alimentar.”

Apa este esențială pentru hidratarea celulelor și pentru menținerea homeostaziei organismului, dar „condițiile inflamatorii crescute, stresul permanent o să facă să avem o hidratare precară,” chiar și în cazul în care consumăm suficientă apă. Acest lucru subliniază importanța menținerii unui echilibru general în organism pentru a asigura o hidratare corespunzătoare.

Medicul a mai vorbit şi despre impactul gândurilor și emoțiilor asupra sănătății fizice. „Noi ne simțim așa cum gândim și gândim așa cum ne simțim,” afirmă el, subliniind că un cerc vicios poate apărea dacă nu schimbăm mentalitatea și stilul de viață.

Citește mai multe din Viață sănătoasă
» Citește mai multe din Viață sănătoasă
TOP articole