Fraudele online care arată ca o ofertă de investiţii de nerefuzat îi lasă pe mulţi români fără niciun leu în cont. Cum să ne ferim de investiţiile amăgitoare aflăm de la rubrica lui Andrei Perianu, Safe Income.
Astăzi vorbim din nou despre siguranța banilor noștri și mai exact despre fraudele legate de investiții. Ce se întâmplă în România acum? Din ce în ce mai mulți români au început să investească prin platforme online și altă parte din români se uită la acești oameni și la faptul că ar putea și ei să aibă venituri suplimentare sau câștiguri mari foarte repede. Dar în realitate vedem foarte multe reclame pe internet care îți arată câștiguri peste noapte, îți dublezi banii, îţi triplezi banii ș.a.m.d., lucruri care, evident, nu sunt reale și, mai mult, ajungi să-ți pierzi toți banii.
Gabriela Folcuț, direct executiv la Asociația Română a Băncilor, vine cu mai multe precizări.
Andrei Perianu: Explică-ne un pic care poate să fie modalitățile prin care oamenii să fie fraudați, atunci când văd o reclamă pe internet legată de investiții și promisiuni că pot să facă foarte mulți bani.
Gabriela Folcuț: Fraudatorii încearcă să promoveze oferte de investiții care nu există. Spre exemplu, pe rețelele sociale pot să găsească un anunț în care se spune „investește acum 1.200 lei și primești garantat 7.000 lei”. Sau pot să observe, tot pe rețelele sociale, videoclipuri modificate cu tehnologia inteligenței artificiale sau deepfake în care personalități par că promovează oferte de investiții care, la fel, nu sunt reale. Și aici intervin măsurile pe care noi trebuie să le aplicăm. În primul rând, trebuie să fim vigilenți. Este foarte important. Este cel mai important lucru. O persoană care este educată financiar știe că investiția nu este garantată. În situația în care vede anunțul „investiți și primiți garantat” o respinge din start. Totodată, o persoană care este educată digital știe că trebuie să-și actualizeze periodic antivirusul de pe calculator, că nu trebuie să dea click pe link-uri suspecte, că nu trebuie să dea crezare unor astfel de mesaje, indiferent de tehnologia care este folosită pentru promovare a acestor tipuri de anunțuri. Totodată, știe că nu trebuie să instaleze aplicații pe calculator sau pe telefon în scop că este o aplicație de investiție, pentru că răufăcătorii pot, de fapt, să aibă în acest mod acces la datele sensibile ale clientului de logare la internet sau mobile banking și mă refer la username și parolă sau orice alte se date sensibile pe care clientul le are la dispoziție. Ca atare, nu trebuie să instalăm niciun fel de aplicație în scop de investiții. Trebuie să fim extrem de vigilenți și să știm că o investiție care promite un randament de cinci ori nu există, este falsă.
Andrei Perianu: Dacă ar fi totuși să începem să investim, știm că această activitate este protejată. Avem instituții foarte solidă în România... Care sunt acele modalități prin care putem să începem să investim și să fim și în același timp protejați.
Gabriela Folcuț: În momentul în care găsim oferte de investiții, foarte important este să le verificăm. Totodată, trebuie să verificăm pe site-urile autorităților dacă persoanele respective sunt acreditate și dacă nu, să ne ridicăm acel semn de întrebare. Putem să investim în continuare, dar cu vigilență sporită.
Andrei Perianu: Ce înseamnă acreditare? Ne poți da niște detalii?
Gabriela Folcuț: Pe site-ul ASF se găsesc detaliile cu privire la aceste instituții care pot să genereze seriozitate în momentul în care apelăm la ei pentru investiții.