Specialiştii au avansat un prim raport preliminar cu privire la cauzele alunecărilor de teren din localitatea gălăţeană Izvoarele Raportul pomeneşte ca principală cauză a fenomenului amplasarea localităţii pe un teren instabil, format din nisipuri şi pietrişuri, însă subliniază şi că multitudinea de seisme înregistrate aici în perioada 2013-2016 (peste 400 de mişcări seismice de peste 2 grade pe scara Richter) au avut un rol important, scrie Adevărul.
Există însă şi o mare surpriză. În document se pomeneşte despre o „cauză antropică”, vorbindu-se despre „fenomene de tasare diferenţiată a terenurilor, datorate exploatării de petrol şi gaze pe cele trei domuri ale structurii petrolifere Independenţa pe care se află amplasate şi localităţile Izvoarele şi Slobozia Conachi”.
Raportul preliminar al Institutului Geologic al României mai precizează că, pentru stabilirea cu precizie a cauzelor reale care au condus la fenomenul de instabilitate a terenului, sunt necesare alte studii detaliate în teren.
Bizar este că concluziile geologilor se contrazic flagrant cu cele ale celor de la Institutul Naţional de Fizică a Pământului (INFP) care au făcut măsurători în 2013-2014 şi care au menţionat negru pe alb că „seismele sunt de natură tectonică şi nu au legătură cu exploatările petroliere din zonă”.