Antena 3 CNN Actualitate Teorie bombă. De ce va crește numărul cutremurelor în România

Teorie bombă. De ce va crește numărul cutremurelor în România

2 minute de citit Publicat la 20:45 26 Sep 2016 Modificat la 20:45 26 Sep 2016

Dimitrie Muscă este unul dintre cei mai respectați fermieri români. Este omul care a reînviat cooperativa agricolă la noi în țară și care se luptă pentru protejarea pământului românesc. Iar cea mai acerbă luptă o duce de câțiva ani cu cei care, spune el, forează și distrug pământul fertil al României în căutarea gazelor de șist. Iar efectul acestor foraje nu este numai pomparea de substanțe chimice în sol, dar și un val de cutremure care deja au fost analizate și confirmate de cercetările din Statele Unite al Americii și care, în ritmul la care se găurește pământul din România, ne așteaptă și pe noi, scrie agrointel.ro.

Dimitrie Muscă se judecă în instanță cu una dintre companiile căreia statul român i-a dat dreptul să foreze terenul din vestul țării, acolo unde fermierul face agricultură ajutat de copiii săi. Deciziile primite de la judecători i se pare agricultorilor iresponsabile întrucât nu iau în calcul efectele groaznice pe termen mediu și lung.

''Americanii s-au sesizat: de 600 de ori a crescut într-un deceniu numărul cutremurelor și se spune clar: din cauza exploatării gazelor de șist prin metoda fracturării (hidraulice – n.r), a frackingului. Deci este foarte clar că în lumea asta, această exploatare în care se scoate gazul de la adâncimi mari și se introduce apa cu acele substanțe chimice este o problemă deosebită – aceea produce cutremure! Acea suprafață de teren care în 4-5 ani își termină zăcământul pe care îl are la adâncimea de 4-5 km, până la 8 km, după care va fi lăsată de izbeliște. În toate documentele pe care le-am avut și le-am prezentat se spune clar în ciuda faptului că se betonează cu zeci de straturi de ciment, se spune undeva în tehnologie că o cantitate de 7% se scapă, din acele substanțe toxice care se introduc în pământ împreună cu apa folosită la fracturare. Acele substanțe interferează cu apa din pânza freatică și apa caută să vină în sus, că în jos nu merge apa. Astfel ne otrăvește planta, apa și pomii, ne otrăvește tot”, a declarat la emisiunea ”Viața Satului” (TVR 1) fermierul Dimitrie Muscă, administratorul Cooperativei Agroindustriale Curtici – Arad.

Agricultorul nu vorbește fără acoperire, explică Florin Bornea, avocatul Asociației ”Salvăm Câmpia de Vest”:

”Aceste companii care vor să exploateze gaze de șist în România au o mare experiență și știu foarte bine la ce riscuri se expun atunci când caută petrol și gaze de șist în aceste zone. Riscurile sunt foarte mari. În 4 septembrie a fost acel cutremur mare în Oklahoma, unde s-au produs importante prejudicii. În această zonă, de la câteva cutremure pe an s-a ajuns la peste 600 de cutremure într-un an. Cauzele intensificării cutremurelor ar fi și că în perimetrul respectiv au fost forate câteva mii de sonde pentru exploatarea gazelor de șist, exploatare făcută prin tehnologia fracturării hidraulice”.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole