Antena 3 CNN Politică Teoria lui CTP în cazul demisiei lui Dacian Cioloș. Ce se ascunde, de fapt, în spatele acestui gest

Teoria lui CTP în cazul demisiei lui Dacian Cioloș. Ce se ascunde, de fapt, în spatele acestui gest

Gabriel Dano
4 minute de citit Publicat la 19:09 07 Feb 2022 Modificat la 19:09 07 Feb 2022

În opinia gazetarului, fuziunea celor două formațiuni a fost gândită să fie în avantajul USR și al lui Dan Barna, însă votul de la congres l-a dat câștigător pe Dacian Cioloș, astfel că nu au întârziat să apară neînțelegerile.

„USR nu are decât de pierdut în continuare. Va continua panta descendentă din momentul în care s-a cuplat cu partidul AUR ca să voteze o moțiune de cenzură. De atunci a scăzut în sondaje și acum va scădea și mai mult, în urma acestei încăierări între cele două grupări. Cumva era inevitabil să se întâmple asta, pentru că fuziunea a fost pseudo, a fost falsă, a fost făcută cu speranța... fuziunea a fost făcută cu siguranța - din partea echipei Barna - că Dan Barna și, deci USR, va fi la conducere în urma congresului și alegerilor.

Ceea ce a răsturnat planul a fost victoria lui Dacian Cioloș. Nu așa gândise USR, partid mai mare, evident, în raport cu PLUS, nu așa gândise lucrurile, ci facem fuziunea, noi avem președintele, noi avem controlul asupra partidului. Iată că nu au avut președintele și, de aici, ceea ce a urmat. Domnul Cioloș, neavând controlul în Biroul Național, a forțat acum obținerea puterii reale în partid și bineînțeles că nu a obținut-o. Rezultatul nu este niciun câștig pentru Barna și echipa sa, pentru Cioloș cu atât mai puțin și pentru USR-PLUS, sau ce-o mai rămâne din această alăturare, și mai puțin”, a declarat Cristian Tudor Popescu luni la Digi24.

CTP nu crede că USR mai are vreun viitor, mai ales că neînțelegerile în partid vor continua și de acum înainte.

„N-au de ce să se rupă, pentru că n-au fost intim legate niciodată. (...) Această fuziune a fost făcut cu scopul de a se mări USR. Deci USR, care era mai mare decât PLUS, a vrut să fie și mai mare și de aceea a făcut această fuziune și când nu a ieșit combinația... În momentul de față, eu nu văd un viitor acestei formațiuni. Sunt o serie de oameni care au fost împinși în față de către Dacian Cioloș și care în acest moment vor fi înlăturați, mai ales dacă la conducere va veni domnul Drulă, care este omul cu ranga, un tip mult mai dur decât Barna și Cioloș. Eu nu-l văd venind pe domnul Drulă acum - dacă va fi noul șef al partidului - nu-l văd ca pe un conducător, ca pe un șef al marii păci, al marii înțelegeri, nici vorbă de așa ceva. Deci nu cred că se va menține această legătură între cele două partide.”

CTP nu-l vede nici pe Cătălin Drulă potrivit pentru șefia partidului, din cauza stilului său radical.

„După părerea mea nu poate fi o soluție, pentru că domnul Drulă - lăsând la o parte, nu m-apuc acum să discut prestația sa ca ministru - pentru că acum va trebui să îndeplinească o funcție politică, dacă va fi șef al partidului. Or, domnul Drulă nu poate veni, din câte l-am văzut eu încă din perioada în care era în opoziție USR-ul, nu poate veni decât cu o atitudine radicală, o atitudine brutală, dură, cu care USR - după părerea mea - nu poate să câștige voturi în acest moment.

Cătălin Drulă este șeful interimar al USR, după ce Dacian Cioloş şi-a dat demisia

Cătălin Drulă va asigura conducerea interimară a USR, după ce Dacian Cioloş şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte, a anunţat, luni, la Antena 3, purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Moşteanu.

"Tocmai s-a încheiat o şedinţă scurtă de Birou Naţional. Dacian Cioloş va face declaraţii la ora 18,00, va detalia această decizie a dânsului. Cătălin Drulă preia interimar - vicepreşedintele cu cel mai mare număr de voturi de la congres", a precizat Moșteanu pentru Antena 3.

"E un moment complicat, dificil pentru partid şi îmi pare rău că s-a ajuns aici atât de repede după Congresul de anul trecut şi alegerea preşedintelui. Am încredere în înţelepciunea colegilor mei. E important în momentele acestea să rămânem uniţi. Partidul are încă multe de spus", a mai spus acesta.

Purtătorul de cuvânt al USR a menţionat că Dacian Cioloş va rămâne în partid.

"Dacian Cioloş rămâne în partid. A făcut foarte multe pentru politica din România, pentru politica europeană şi va face multe în continuare, cu siguranţă. (...) Dacian Cioloş ne-a confirmat acest lucru, că va depune eforturi pentru a ţine partidul unit şi am încredere în acest lucru. (...) Dacian Cioloş şi-a depus mandatul de preşedinte. Chiar a spus că rămâne în partid şi că face apel către colegi să rămânem uniţi", a spus reprezentantul USR.

Moşteanu a mai declarat că nu se cunoaşte deocamdată data următorului congres, pentru alegerea noului preşedinte. Potrivit acestuia, propunerea făcută de Dacian Cioloş privind constituirea unor comisii din care să facă parte şi reprezentanţi ai societăţii civile nu era în concordanţă cu prevederile statutului actual.

"Nu au fost propuse nume şi nici măcar modul detaliat de constituire a acestor comisii. (...) Această propunere excede baza statutară după care funcţionează USR. În USR, deciziile sunt luate de organele statutare: Birou Naţional, Comitet Politic, Congres.

Nu am respins nicio secundă consultarea cu societatea civilă şi specialiştii sectoriali (...), dar deciziile vor fi luate de forurile statutare. (...) Dacă formalizezi o astfel de comisie, din afara partidului, în momentul în care face nişte propuneri şi partidul le respinge, deja creează o mare problemă şi o mare animozitate", a arătat el.

Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole