Palatul prezidențial din capitala boliviană La Paz a fost luat cu asalt de soldați, miercuri, iar mai multe blindate au luat poziție în Piața Murillo, unde se află principalele clădiri guvernamentale, relatează BBC.
Lovitura de stat a fost inițiată de generalul Juan Jose Zuniga. Acesta a anunțat că dorește să "restructureze democrația" și că va avea loc o schimbare de guvern, adaugă sursa citată.
Ulterior, presa internațională a consemnat că tentativa de lovitură de stat a fost dejucată, iar generalul Zuniga a fost arestat.
Blindatele trimise să ocupe poziții-cheie în La Paz s-au retras, în cele din urmă, potrivit BBC.
Președintele țării, Luis Arce, a condamnat scurta rebeliune și a făcut apel la populație "să se organizeze și să se mobilizeze în favoarea democrației".
"Nu putem permite, din nou, ca tentativele de lovitură de stat să le ia viețile bolivienilor", a spus Arce într-un mesaj televizat transmis din palatul prezidențial.
El a cerut ca generalul Zuniga și complicii săi să fie acuzați penal iar procuratura a anunțat că a deschis o anchetă.
Mai mulți susținători au ieșit pe străzi după acest mesaj, într-o manifestație de sprijin față de guvern.
BBC: O revoltă militară gândită prost
Este din ce în ce mai clar că evenimentele din La Paz au reprezentat o revoltă militară de scurtă durată și prost gândită, și nu o mișcare amplă de destructurare a puterii, comentează BBC în legătură cu situația din Bolivia.
Următoarele săptămâni vor fi esențiale pentru a conchid dacă insurecția militară a generalului Zuniga a fost doar un incident izolat. Guvernul pare acum mai vulnerabil, iar administrația președintelui Arce ar putea fi vizată de noi tentative de înlăturare, chiar dacă mai degrabă prin mecanisme politice, decât prin forță militară, estimează radiodifuzorul britanic.
Arce ar putea conta pe sprijinul lui Evo Morales, fostul președinte al țării și figură proeminentă a stângii boliviene. Morales a făcut, la rândul său, apel la susținătorii săi, în special la mișcarea indigenă a cultivatorilor de coca, să iasă în stradă împotriva tentativei de lovitură de stat.
Este posibil ca această dovadă de sprijin pentru președinte să fi contribuit la eșecul planurilor generalului Zuniga. Acesta a fost demis la începutul săptămânii după ce l-a amenințat pe Morales că-l va aresta dacă va candida din nou, deși acest lucru îi este interzis de Constituție fostului lider politic.
Foști aliați, Luis Arce și Evo Morales au fost solidari în condamnarea utilizării forțelor armate pentru a impune o schimbare politică în Bolivia.
BBC amintește că, în 2019, însuși Morales, în funcție pe atunci, a fost forțat să plece în exil în Mexic de către comandanții militari care l-au acuzat că încearcă să manipuleze rezultatul alegerilor prezidențiale.
Apeluri la calm de la Washington și de la aliații guvernului bolivian
Înainte ca Evo Morales să preia puterea, în 2005, Bolivia era una dintre cele mai volatile națiuni din America de Sud.
Perioada în care a condus țara a coincis cu instaurarea stabilității.
Președintele Luis Arce a venit, la rândul său, la putere după o perioadă de instabilitate, în urma alegerilor din 2019.
Aliații apropiați, între care guvernele de stânga din Venezuela și Columbia, au condamnat rapid tentativa de lovitură de stat și au cerut ca "democrația să prevaleze".
Washingtonul a făcut, de asemenea, apel la calm.