Antena 3 CNN Externe Tensiuni uriașe în Orientul Mijlociu. Atac israelian asupra Yemen. Zeci de avioane, inclusiv F35, deasupra Mării Roșii

Tensiuni uriașe în Orientul Mijlociu. Atac israelian asupra Yemen. Zeci de avioane, inclusiv F35, deasupra Mării Roșii

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Atacuri aeriene au loc în Yemen, la o zi după atacul cu drone lansat de rebelii Houthi în centrul Tel Avivului, anunţă Times of Israel. Rebelii Houthi din Yemen au acuzat Israel pentru o serie de lovituri asupra unui oraș-port din vest. Armata Israelului, IDF, a transmis că avioanele sale de luptă au lovit ținte militare ale regimului terorist Houthi în zona portului Al Hudaydah din Yemen, ca răspuns la sutele de atacuri efectuate împotriva statului Israel în ultimele luni. 

Surse anonime citate de a Al Arabiya spun că atacul al-Hudaydah, controlat de Houthi, din vestul Yemenului, a fost lansat de armata israeliană. Informaţii din Yemen spun că atacul a vizat un depozit de combustibil din portul al-Hudaydah. Sunt informații că s-au auzit explozii în orașul de coastă yemenit.

Canalul libanez de ştiri Al Mayadeen, afiliat Hezbollah, a anunţat că avioanele de luptă israeliene F35 sunt responsabile pentru atacurile de la  al-Hudaydah, conform Haartez.

Filmările ulterioare publicate de agenția de știri yemenită conduse de Houthi, Al-Masirah, arată consecințele loviturilor asupra rafinăriei. Potrivit publicației conduse de Houthi, ministerul sănătății a raportat că sunt mai mulți morți și răniți în urma atacurilor. 

Rapoartele inițiale de la Al-Masirah TV susțineau, înainte de a da vina pe Israel, că loviturile au fost efectuate de forțele americane și britanice, scrie Jerusalem Post.

Exploziile urmează loviturii cu drone din Tel Aviv, care a fost atribuită reebelilor houthi, soldate cu un mort și zece răniți. Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a avertizat vineri că Israelul va riposta "într-un mod decisiv" la atacul cu dronă cu rază lungă de acţiune, lansată dinspre Yemen, care a lovit în noaptea de joi spre vineri o clădire din centrul oraşului Tel Aviv, omorând o persoană şi rănind alte opt.

"Establishmentul din apărare lucrează la consolidarea imediată a tuturor sistemelor de apărare şi îşi va regla conturile cu oricine dăunează statului Israel sau îşi îndreaptă teroarea împotriva acestuia", a avertizat Gallant într-o declaraţie dată publicităţii de biroul său. 
"Aşa cum am demonstrat până acum, şi de această dată sistemul de apărare şi de securitate [israelian] îi va face să plătească într-un mod decisiv şi prin surprindere pe toţi cei care încearcă să facă rău Israelului sau trimit terorişti împotriva acestuia", a afirmat ministrul israelian al apărării într-un mesaj postat pe contul său din reţeaua de socializare X.

Serviciul de salvare israelian 'Magen David Adom' a indicat anterior că o persoană a fost ucisă, iar alte opt rănite în urma unei explozii puternice în apropierea unei clădiri a Ambasadei SUA din Tel Aviv.

Forţele de apărare ale Israelului (IDF) au declarat vineri că, potrivit informaţiilor de care dispun, proiectilul provenea din Yemen. Rebelii houthi din Yemen au revendicat anterior atacul asupra unei "ţinte importante" din Tel Aviv, în ceea ce miliţia susţinută de Iran a spus că sunt represalii pentru acţiunile militare israeliene în Fâşia Gaza.

 

Subiecte în articol: Yemen Israel atac yemen rebelii houthi
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile