Antena 3 CNN Externe Tensiuni tot mai mari între Grecia și Turcia. Decizia de ultim moment de la Ankara care îi surprinde pe oficialii greci

Tensiuni tot mai mari între Grecia și Turcia. Decizia de ultim moment de la Ankara care îi surprinde pe oficialii greci

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Ankara a anulat vizita ministrului turc de Interne Ali Yerlikaya la Atena, eveniment care era programat pentru marți.

Ministrul turc de interne urma să facă o vizită de o zi la Atena pentru un prânz de lucru cu ministrul grec pentru protecția cetățenilor Michalis Chrisochoidis, ministrul afacerilor maritime Christos Stylianides și ministrul migrației Nikos Panagiotopoulos, scrie Khatimerini.

Întâlnirea urma să se concentreze pe probleme de migrație și securitate.

Luni la prânz, Ankara a informat Atena că vizita a fost anulată, fără să dea alte explicații.

Potrivit unor surse, oficialii greci consideră că vizita a fost anulată în contextul creșterii tensiunilor dintre Atena și Ankara din ultimele zile.

Mai mult decât atât, nu se știe dacă vor mai avea loc misiuni comune ale gărzii de coastă din Grecia și cea din Turcia, așa cum ar fi urmat să se desfășoare în perioada următoare.

Tensiuni și schimb de replici acide între oficialii greci și turci

Oficialii din ambele țări au avut un schimb de declarații tăioase în urma unui incident de săptămâna trecută în care nave militare turcești s-au adunat în apropierea insulelor Kassos și Karpathos. Turcia a desfășurat acolo cinci nave de război, la limita apelor teritoriale grecești.

Desfășurarea de forțe a Ankarei în sud-estul Mării Egee s-a făcut sub pretextul că ar fi fost încălcat platoul continental turc de către partea greacă.

Drept argument, Turcia a invocat prezența navei de cercetare Ievoli Relume, sub pavilion italian. Aceasta explorează viitoarea amplasare a unor cabluri maritime subacvatice pentru conexiunea electrică dintre Creta și Cipru, numită Great Sea Interconnector, GSI.

Anterior, guvernul turc formulase obiecții diplomatice față de prezența companiei italiene Teliri, implicată într-o operațiune de instalare a unor cabluri de fibră optică.

Tensiunile au sporit și mai mult după o declarație a ministrului grec Adonis Georgiadis, care a invocat capacitățile avioanelor multirol F-35.

Grecia a decis să achiziționeze din SUA astfel de aparate, după ce Washingtonul a hotărât să nu le vândă Turciei, drept penalitate pentru decizia Ankarei de a se dota cu dispozitive anti-rachetă S-400 din Rusia, în anii din urmă.

Georgiadis l-a parafrazat pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a amenințat că forțele sale "și-ar putea face apariția, brusc, într-o noapte" într-o confruntare cu Grecia.

Ministrul grec a replicat că forțele țării sale ar putea apărea "într-o noapte la Ankara, distrugând totul".

Subiecte în articol: Grecia turcia diplomatie
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile