Antena 3 CNN Externe Tensiuni Rusia-Marea Britanie. Moscova dă afară 6 diplomați britanici pe care îi acuză de spionaj și le publică numele și fotografiile

Tensiuni Rusia-Marea Britanie. Moscova dă afară 6 diplomați britanici pe care îi acuză de spionaj și le publică numele și fotografiile

de Georgiana Marina    |   

Serviciul de securitate rus FSB a anunţat vineri că a retras acreditările a şase diplomaţi britanici de la Moscova ale căror acțiuni au indicat semne de spionaj și sabotaj, scrie CNN.

FSB susţine că dispune de documente care arată că un departament pentru relaţii externe de la Londra responsabil cu Europa de est şi Asia centrală se ocupă de coordonarea a ceea ce serviciul rus a calificat drept "escaladarea situaţiei politice şi militare" şi a fost însărcinat de asemenea cu asigurarea înfrângerii strategice a Rusiei în războiul cu Ucraina.

"Astfel, faptele dezvăluite creează temei pentru a considera activităţile diplomaţilor britanici trimişi de conducere la Moscova ca ameninţând securitatea Federaţiei Ruse", potrivit unui comunicat al FSB. "În acest sens, pe baza documentelor furnizate de FSB şi ca răspuns la numeroasele măsuri neprietenoase luate de Londra, Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei, în cooperare cu agenţiile interesate, a retras acreditarea a şase membri ai departamentului politic al Ambasadei britanice la Moscova în ale căror acţiuni au fost găsite semne de spionaj şi sabotaj", conchide FSB.

Numele celor şase diplomaţi au fost difuzate pe televiziunea de stat rusă, care a prezentat şi fotografii cu aceştia.

"Englezii nu au dat curs semnalelor noastre privind necesitatea de a pune capăt acestei practici (de a desfăşura activităţi de informaţii în Rusia), aşa încât am decis expulzarea celor şase, pentru început", a declarat pentru postul Rossia-24 un angajat al FSB.

FSB a mai spus că Rusia le va cere şi altor diplomaţi britanici să plece mai repede din ţară dacă se constată că sunt angajaţi în activităţi similare.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a afirmat, citată de agenţia de presă publică rusă TASS, că activităţile ambasadei britanice de la Moscova au depăşit cu mult convenţiile diplomatice şi i-a acuzat de desfăşurarea de activităţi deliberate împotriva poporului rus.
 

Subiecte în articol: Rusia Marea Britanie diplomati spionaj
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile