Antena 3 CNN Externe Tensiuni între liderii europeni. Austria se opune extinderii zonei euro, dorită de Președintele Comisiei Europene

Tensiuni între liderii europeni. Austria se opune extinderii zonei euro, dorită de Președintele Comisiei Europene

1 minut de citit Publicat la 12:20 14 Sep 2017 Modificat la 12:20 14 Sep 2017

Liderii Austriei s-au pronunțat împotriva dorinței președintelui executivului european Jean-Claude Juncker de a vedea cât mai multe țări din UE alăturându-se zonei euro și au evocat precedentul crizei din Grecia, relatează France Presse.

"Consider acest concept ca negândit", a declarat cancelarul social-democrat Christian Kern, subliniind că prioritatea europeană trebuie să vizeze lupta împotriva fraudelor fiscale și a dumpingului social. Criteriile de la Maastricht trebuie respectate cu strictețe, a adăugat el.

"Atât timp cât acest lucru nu este rezolvat, o extindere a zonei euro nu are niciun sens, deoarece va crește doar problemele", a apreciat cancelarul austriac într-o intervenție la postul public de radio Österreich 1 (Ö1), evocând "exemplul-școală al Greciei".

Ministrul de externe conservator Sebastian Kurz a agitat și el spectrul Greciei.

"Zona euro și spațiul Schengen sunt deschise tuturor celor care îndeplinesc criteriile. Dacă aceste criterii nu sunt îndeplinite, nimic nu este posibil. Trebuie să evităm ca o situație ca în Grecia să se întâmple din nou", a spus el.

Totodată și Heinz-Christian Strache, liderul principalului partid de opoziție, formațiunea de extrema dreaptă FPÖ, a afirmat că anumite țări din UE nu sunt dornice să se alăture zonei euro.

"Se pare că vrem să-i constrângem pe cei care nu o doresc", a spus el, declarând că Juncker este un "centralizator", care "nu au învățat nimic din Brexit", a spus el.

În discursul său anual privind starea Uniunii, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a amintit că euro avea "vocația să devină moneda unică a întregii Uniuni Europene" și a propus crearea "unui instrument de aderare, oferind o asistență tehnică și uneori financiară de preaderare".

Cu toate acestea, Jean-Claude Juncker a declarat că UE trebuie să primească rapid Bulgaria și România în spațiul Schengen, dar și Croația la momentul potrivit.

Sursă: Agerpres
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole