Acum este clar vară când putem să lăsăm copilul în picioarele goale și doar în scutece și vorbim, desigur, și când îl supra îmbrăcăm.
Dr. Vlad Dima: Păi să începem cu temperatura din mediul ambiant. În primul și în primul rând, ar trebui să țină cont mămicile și părinții, în general, că acasă au nevoie de o temperatură de maxim 24 de grade. Pot folosi aparatele de aer condiţionat pentru a menține această temperatură, și bebeluşul va putea fi ținut maxim cu un body cu mânecă scurtă, nefiind nevoie de alte rânduri și rânduri de haine.
Un motiv de îngrijorare pentru tinerii părinți sunt extremitățile reci ale nou născuților. Ar trebui să obișnuiască cu ideea pentru că până la un an, oricum extremitățile vor avea tendința să fie mai reci, însă treptat, treptat se vor încălzi.
Ce înseamnă un copil prea înfofolit?
Dr. Vlad Dima: Din păcate, există destul de multe cazuri în care nou-născuții sunt supra încălziți printr-un exces de haine. Și un copil care este supra încălzit, în primul rând va fi letargic. De asemenea, un copil supra încălzit odată ce îl vom dezbrăca, vom constata că are o iritație pe piele. Poate exista și febra generată de supra încălzire, care la vârste mici, este cel mai des motiv de febră.
De asemenea, alt motiv de apariție a febrei la vârste mici este febra prin deshidratare, adică nou-născuți care nu au primit suficient lapte matern. Și au continuat să scadă în greutate și organismul reacționează generând această febră. În ceea ce privește valorile temperaturii, că aici de multe ori părinții se grăbesc să trateze o așa-zisă febră la valoare de 37 și ceva...
Nu vorbim în niciun caz de tratament administrat la 37 de grade și ceva! Pur și simplu încercăm întâi niște metode simple și anume să dezbrăcăm copilul, să îl lăsăm în pampers, să ne asigurăm că în cameră nu avem o temperatură prea ridicată.
Și dacă după ce am făcut aceste manevre, temperatura continuă să crească și depășește pragul de 38 ajunge la 38,5, atunci luăm în considerare administrarea de antitermice. Şi întotdeauna ținem cont și de starea generală a nou-născutului. Dacă este un nou-născut cu stare generală bună, dar care are o temperatură mai crescută, foarte probabil să avem de a face doar cu o supra încălzire care va dispărea odată cu dezbrăcarea nou-născutului. Un nou-născut care într-adevăr este bolnav, va fi febril, dar va avea și stare generală proastă.
Când se administrează antitermice şi când antibiotic
Când ajungem la medic, dacă febra durează câte zile?
Dr. Vlad Dima: Febra în gemeral la vârste mici, în afară de cauzele pe care deja le-am discutat, este de cauză virală. Va dura de obicei undeva la 4-5 zile și va necesita doar administrare de antitermice.
În niciun caz nu recomand administrarea de antibiotice din primele zile de febră. Din păcate, antibioticele la copii sunt foarte des utilizate, necorespunzător. Febra nu este un deficit de antibiotic!
Deci în ce condiții administrăm antitermic copilului, după 3 zile sau din prima zi de febră?
Dr. Vlad Dima: Putem administra din prima zi de febră, dar dacă temperatura a ajuns la 38,5, nu mai devreme.
Există și pericole dacă administrăm antitermic la un copil atât de mic la un bebeluș?
Dr. Vlad Dima: Întotdeauna se vor administra doar la recomandarea medicului. De ce? Pentru că mai ales în primele luni de viață sub 3 luni, majoritatea fabricanților de medicamente nu recomandă administrarea de antitermice pe bază de paracetamol sau ibuprofen.
Cum procedăm dacă bebeluşului nu îi scade febra deşi am administrat aceste tratamente?
Dr. Vlad Dima: În cazul în care nu reacționează la antitermice, și aici nu vorbesc la o singură administrare de antitermice, nu reacționează la două tipuri de antitermice, temperatura continuă să crească, starea generală este alterată, atunci într-adevăr avem de a face cu un caz ce necesită o vizită la medic.
Ce infecţii poate ascunde febra
Ce infecţii ar putea ascunde această febră care nu scade deloc, însoţită probabil, și de niște erupții pe piele?
Dr. Vlad Dima: Într-adevăr, aici v-ați dus cu gândul la o zonă de infecții virale, însă să nu uităm că există și infecții bacteriene, care n-au fost descoperite încă din primele zile de la naștere, din maternitate și își fac simțită prezența undeva la ziua a 10-a - ziua a 14-a. Avem atunci de-a face cum sepsis bacterian tardiv.
Să vorbim un pic și despre acest "curent" pe care îl întâlnim în majoritatea cazurilor, la noi, românii. Poate să stea copii când e vânt afară și fără un fes în cap?
Dr. Vlad Dima: Acest curent nu dăunează neapărat copilului mic, indiferent de vârstă și aș recomanda utilizarea căciulițe lor de abia dacă temperatura scade sub 20 de grade.
Şi pentru că vine perioada concediilor, putem să lăsăm bebelușii până la vârsta de un an la soare?
Dr. Vlad Dima: Aici trebuie mare grijă, pentru că pielea lor este foarte sensibilă și pot dezvolta foarte ușor arsuri solare. De aceea recomandarea este ca expunerea copiilor cu vârste foarte mici să se facă la soare până în ora 11:00, 10:-11:00 și după-amiaza după ora 17:00 și, de preferat, utilizarea cremelor cu protecție solară cu factor de protecție UV.
Atenţie şi la statul la umbră! Multă lume, crede că dacă utilizează o umbrelă din material textil, copilul este ferit. Greșit! Materialul textil nu filtrează ultravioletele, deci e nevoie de un acoperis solid, din scândură sau beton.