Felicia Buruiană este medic și i-a vorbit Sabinei Iosub despre teama că va exista mai multă xenofobie şi că, în acest moment, nu există nimic clar despre viitorul Marii Britanii.
În urmă cu 15 ani, doctorul Felicia Buruiană a decis să plece din România pentru că simţea că nu-și putea face meseria aşa cum visase: fără compromisuri.
„În momentul în care se ridica avionul pe 14 noiembrie 2005 am zis cât de greu și de rău mi-ar fi în afară, îmi asum toate riscurile dar doresc sa schimb viața pe care o am. Nu am stat să mă gândesc, ma simt singura, nu am stat să ma gândesc, îmi este greu. A trebuit să dau examen de limba engleza, examen de echivalare a studiilor medicale pentru că România nu era încă parte din Uniunea Europeană. Am picat și examenul de limbă, am picat și examenul de cunoștințe medicale, am dat din nou și din nou”, a povestit Felicia Buruiană în exclusivitate pentru Antena3.
Şi atunci, când România nu era încă parte din Uniunea Europeană, pentru un medic străin la început de drum a fost şi greu şi rău. Peste toate aceste eforturi, a fost şi discriminarea subtilă pe care a simţit-o de multe ori când îşi făcea meseria.
„Am avut situații de multe ori zilnice în care aparținătorii sau pacienții mă întrebau de unde sunt. Și în momentul în care spuneam ca sunt din România, uneori erau reacții de mirare, alteori era expresia facială care era suficientă”, își amintește Felicia.
Încet-încet, a pătruns în sistemul medical britanic şi astăzi un singur examen o mai desparte de a deveni specialist în obstetrică şi ginecologie la un spital din Birmingham. Şi-a întemeiat o familie şi a devenit cetăţean britanic.
Dar BREXIT-ul vine ca o mare necunoscută chiar şi pentru oameni atât de bine integraţi în societatea britanică: „Un pic mai multă xenofobie, asta e cea mai mare schimbare și ulterior schimbarile economice despre care nu putem să comentam nimic, nu există precedent până acum. Nu știm ce ne oferă viața, nu se știe nimic economic, social, politic ce se va întâmpla mâine”.
Dar, oricât de multe incertitudini vin odată cu ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, un lucru e sigur: „nu știu ce m-ar face să ma întorc în România. Sună foarte dur, îmi place să mă întorc în România pentru un timp foarte scurt. Părinții, mătușa mea, mi-e dor de ei, îmi face plăcere sa-i văd, dar vizitele pe care le fac acum sunt vizitele de plăcere în care-mi văd oamenii dragi, în care ieșim la o cafea, ne distrăm, mergem la o excursie prin țară”.
Pentru cei care vor alege pe viitor să vină în Marea Britanie pentru a începe o nouă viaţă, Felicia are un singur sfat: „dacă sunt dispuşi să sacrifice foarte foarte mult, să reziste la foarte multe intemperii profesionale, da. Dacă vor o cale ușoară, nu este o cale ușoară”.
Temerile românilor care muncesc în Anglia