Antena 3 CNN Coronavirus Cele mai întâlnite temeri față de vaccinare și cum scăpăm de ele. Dr. Adrian Marinescu: ”Avem miliarde de oameni vaccinați”

Cele mai întâlnite temeri față de vaccinare și cum scăpăm de ele. Dr. Adrian Marinescu: ”Avem miliarde de oameni vaccinați”

Andreea Cigolea
2 minute de citit Publicat la 17:07 27 Oct 2021 Modificat la 17:18 27 Oct 2021

Cea mai mare curiozitate a momentului este "de ce nu se vaccinează românii?". Pe lângă incapacitatea autorităților de a construi o campanie de comunicare eficientă adresată publicului larg, pe problemele specifice ale acestora, Antena 3 a remarcat faptul că mulți dintre cei care nu s-au vaccinat au temeri legate de efectele vaccinului, temeri de natură medicală, şi nu conspiraţii.

Ne-am propus să confruntăm aceste temeri și să răspundem, cu ajutorul specialiștilor, acelor întrebări care până acum nu au primit un răspuns.

De această dată, vorbim despre teama față de vaccinul anti-COVID.

Medicul Adrian Marinescu a dezbătut acest subiect, în exclusivitate la Antena 3.

”Cel mai bun vaccin este cel pe care îl facem. Ar trebui să înțelegem în felul următor: oricare dintre ele înseamnă o eficiență bună, chiar și în raport cu varianta Delta. Înseamnă, de asemenea, recații adverse foarte puține și vă rog să vă uitați la statistici și la ceea ce se vede în mod oficial, cred că de aici trebuie să plecăm și eu cred că românii au realizat că soluția este cea care ține de vaccinare și ce se întâmplă în aceste zile înseamnă un drum scurt spre o vaccinare extinsă”, a spus medicul Adrian Marinescu.

Acesta a dezbătut apoi mitul legat de eficacitatea mai mare sau mai mică a unora dintre vaccinurile anti-COVID.

”Facem diferența între eficacitate și eficiență. Eficacitatea se referă la studiile clinice, eficiența îmi arată în real life datele pe care le avem în urma vaccinării. Cifrele s-au mai schimbat față de ce aveam la început și se vorbește despre un procent chiar despre Johnson, care e mai mare de 50%. Ceea ce ține de varianta Delta sigur că înseamnă o eficiență mai scăzută față de varianta originală, evident.

În continuare este varianta pe care o avem la îndemână acum. Și dacă, de exemplu, la Pfizer avem 95-96%, înainte de varianta Delta, se consideră că procentul este mai mic și, într-adevăr, așa este. Totuși, plecăm de la ideea că atunci când facem trei doze, venim cu echilibrarea sistemului imunitar și cu un răspuns imun mai bun. Lucrurile ajung cumva să se echilibreze”, a explicat medicul Adrian Marinescu.

Medicul a mai fost întrebat și cum scoatem certificatul verde și care este motivul pentru care, atunci când ne vaccinăm cu serul de la Johnson&Johnson, putem scoate certificatul abia după 10 zile, iar dacă facem a doua doză de Pfizer, putem scoate certificatul imediat.

”Explicația este simplă. Când vorbim de Pfizer, sunt două administrări, ori protecția începem să o avem după un anumit interval de timp, practic, după prima doză. Când am ajuns deja la a doua doză, deja se consideră că avem un grad de imunitate, avem anticorpi. La Johnson, fiind o singură administrare, trebuie un interval de timp, care este cam de 10 zile, până când avem într-adevăr o protecție care să fie de un nivel optim”, a explicat Adrian Marinescu la Antena 3.

Acesta a dezbătut și mitul potrivit căruia vaccinul a fost dezvoltat mult prea repede și nu a fost suficient timp pentru a fi testat așa cum ar trebui.

”Această discuție o aveam acum un an, când a început campania de vaccinare. În momentul de față, avem miliarde de oameni care sunt vaccinați și avem și experiența concretă, așa că nu mai e vechi. Avem varianta Pfizer care este aprobată definitiv. Felul în care am urmărit reacțiile adverse, felul în care s-a întâmplat cu efectele și diferența între vaccinați și nevaccinați cred că se vede foarte clar”.

Citește mai multe din Coronavirus
» Citește mai multe din Coronavirus
TOP articole