Telescopul spațial a fost lansat în decembrie anul trecut și a dezvăluit recent un set complet de noi imagini, inclusiv ceea ce se spune că este cea mai ”profundă” și mai detaliată imagine a cosmosului până în prezent.
Ca orice navă spațială, telescopul a întâlnit de-a lungul timpului micrometeoriți, iar senzorii săi au detectat șase deformări pe panourile oglinzii primare, care au fost atribuite loviturilor.
NASA a anunțat că un meteorit care a lovit telescopul spațial James Webb a provocat daune ”semnificative și imposibil de corectat" la unul dintre panourile pe care acesta le folosește pentru a privi în spațiul cosmic.
Unele dintre aceste degradări pot fi corectate prin ajustarea calculelor matematice pe care NASA le aplică datelor pe care le colectează fiecare panou. Cu toate acestea, una dintre lovituri, care a avut loc între 22 și 24 mai, a fost cauzată de un meteorit mai mare și a dus la o ”modificare semnificativă și necorectabilă" a segmentului C3, potrivit documentului NASA.
Până acum au fost depistate 19 impacturi, dar de fapt doar unul a produs pagube.
Din fericire, această modificare nu are un impact deosebit asupra modului în care funcționează telescopul în ansamblu, iar NASA a declarat că performanțele sale continuă să depășească așteptările. Cu toate acestea, lovitura a provocat o îngrijorare cu privire la impactul pe care l-ar putea avea viitoarele lovituri.
„Nu este încă clar dacă lovitura din 2022 din mai asupra segmentului C3 a fost un eveniment rar. Echipa de proiect efectuează investigații suplimentare privind populația de micrometeoroizi și modul în care impacturile afectează oglinzile", se mai arată în document.
O altă metodă potențială de atenuare a loviturilor ar putea implica reducerea la minimum a timpului petrecut de telescop „privind în direcția mișcării orbitale, care, din punct de vedere statistic, are rate și energii mai mari ale micrometeoriților".
O cantitate tot mai mare de resturi orbitale a forțat în mod regulat controlorii Stației Spațiale Internaționale să efectueze „manevre de evitare" pentru a evita ca aceasta să fie lovită.
Stația Spațială Internațională și Telescopul Spațial Hubble sunt printre programele de lungă durată care sunt încă operaționale în ciuda loviturilor ocazionale cu meteoriți.
Pe baza consumului de combustibil, telescopul ar trebui să reziste 20 de ani în spațiu. Dar oamenii de știință nu sunt acum atât de siguri de robustețea sa în fața acestor atacuri de micrometroide.
Cât de mari sunt daunele
Performanța oglinzii principale este judecată după cât de mult deformează lumina stelelor, potrivit jurnalului Astronomy. Ea face aceste măsurători folosind ceea ce oamenii de știință numesc eroarea frontului de undă cu rădăcină pătrată medie. Când a început misiunea Webb, segmentul C3 afectat a avut o eroare de front de undă de 56 de nanometri rms (rădăcină medie pătrată), care era în concordanță cu celelalte 17 porțiuni ale oglinzii.
După impact, totuși, eroarea a crescut la 258 nm rms, dar realinierile segmentelor în oglindă au redus impactul general la doar 59 nm rms.
Deocamdată, echipa a scris că alinierea Webb este în limitele de performanță, deoarece segmentele de oglindă realiniate sunt ”cu aproximativ 5-10 nm rms peste cele mai bune valori rms anterioare de eroare a frontului de undă”.