Telefobia, teama de a răspunde la telefon sau de a iniția apeluri, este tot mai frecventă în rândul generației Z și al milenialilor. În momentul în care telefonul sună, aceștia experimentează anxietate și evită apelurile de teamă să nu facă o impresie proastă, să nu se blocheze sau să nu aibă un răspuns pregătit. Mesajele scrise oferă timp, confort și control, devenind opțiunea preferată pentru o comunicare mai relaxată.
Teama de a răspunde sau iniţia un apel telefonic este reală pentru mulţi tineri, care preferă o comunicare în scris.
Aceasta este varianta pe care 80% dintre tinerii generației Z, dar și milenialii, o preferă în detrimentul conversațiilor telefonice. În momentul în care telefonul sună, creierul percepe acel lucru ca fiind ceva grav, iar starea de neliniște și de anxietate se instalează.
Keren Rosner, psiholog: Anxietatea telefonică este, de fapt, o anxietate socială. Aceasta implică o frică excesivă sau un disconfort exagerat atunci când cineva primește un telefon sau când trebuie să sune pe cineva.
Cu aceste probleme se confruntă și Irina și Adina. Ele consideră mesajele mult mai practice, iar în cazurile apelurilor telefonice, tinerele se confruntă cu stări de anxietate.
Irina: Nu știu exact la ce să mă aștept și e mai ușor să comunic prin mesaje, pentru că am timp să îmi gândesc un răspuns.
Adina: Prefer să vorbesc prin mesaje, este mai ușor și mai practic.
Keren Rosner, psiholog: Mesajul scris este foarte confortabil pentru foarte mulți tineri și pentru persoanele anxioase, pentru că astfel evită formulare unor idei pe care trebuie să le expună.
Pentru a veni în ajutorul tinerilor care se confruntă cu telefobia, a fost creată şi o platformă de recrutare în care aceştia pot aplica la job-ul mult dorit prin intermediul mesajelor.
Ana Călugăru, director de comunicare: Este metoda lor preferată de a contacta un angajator și de a fi contactați la rândul lor.
Pentru a depăși acest blocaj, specialiștii recomandă conversațiile telefonice scurte cu pritenii sau familia, iar cu timpul, durata acestora să crească.