Ministerul a spus că mulți oameni au fost prinși în teatru și au acuzat Rusia că a comis o crimă de război. Se spune că numărul victimelor nu este încă cunoscut.
Rusia neagă că a vizat civili. La Moscova, Ministerul Apărării a declarat că forțele sale nu au lovit clădirea și, în schimb, a acuzat Batalionul Azov, o miliție ucraineană de extremă dreapta, că a aruncat-o în aer, a declarat agenția de presă RIA.
Nu a oferit dovezi care să susțină afirmația. Rusia acuzase anterior batalionul că împiedică civilii să părăsească orașul, care a fost supus unui bombardament puternic.
Maxar Technologies, o companie privată din SUA, a distribuit imagini prin satelit despre care a spus că au fost colectate pe 14 martie și au arătat cuvântul „copii” în scriere mare rusă pictat pe pământ în fața Teatrului Dramatic Mariupol cu acoperiș roșu.
„Până nu vom ști mai multe, nu putem exclude posibilitatea unei ținte militare ucrainene în zona teatrului, dar știm că teatrul adăpostise cel puțin 500 de civili”, a spus Belkis Wille, cercetător în criză și conflict la Observatorul pentru drepturilor omului.
„Acest lucru ridică îngrijorări serioase cu privire la ținta vizată într-un oraș în care civilii sunt deja sub asediu de zile întregi, iar telecomunicațiile, energia electrică, apa și încălzirea au fost aproape complet întrerupte.”
Pe 16 martie, cu doar câteva ore înainte de atac, Human Rights Watch a intervievat peste o duzină de rezidenți din Mariupol care scăpaseră din oraș cu o zi înainte într-un convoi de sute de mașini private și sosiseră în Zaporizhzhia.
Două persoane intervievate au menționat separat civilii care se adăpostesc în subsolul teatrului Mariupol. Unul dintre ei, un medic, a spus că a vizitat teatrul în zilele înainte de plecare și că acolo stăteau între 500 și 800 de civili.
Cealaltă persoană, care și-a petrecut ultimele două săptămâni livrând alimente, apă și medicamente la adăposturile din oraș, a spus că a livrat ajutoare teatrului de mai multe ori și că acesta adăpostește între 500 și 700 de civili.