Antena 3 CNN Actualitate Ţeapa luată de un român la angajare pentru că nu a știut numele unui compozitor francez. Salariul ar fi fost de mii de euro

Ţeapa luată de un român la angajare pentru că nu a știut numele unui compozitor francez. Salariul ar fi fost de mii de euro

Ioana Mircea
1 minut de citit Publicat la 11:15 16 Feb 2024 Modificat la 11:15 16 Feb 2024

Un tânăr ambițios din Focșani a avut parte de o experiență amară după ce a vrut să se angajeze ca ospătar pe o navă de croazieră în Australia.

Totul a început când un prieten de încredere i-a trimis un link unde se afla această oportunitate. Pe 26 iulie 2022 tânărul a accesat linkul respectiv și a completat căsuțele cu datele sale de contact, respectiv numărul de telefon şi adresa de email. La scurt timp a primit o ofertă de angajare ca însoțitor de bord / ospătar pe saloane, cu salariu de 4.500 USD începând cu data de 29.09.2022.

Cu entuziasmul la cote maxime, tânărul a dat curs ofertei și a completat datele de contact pe un site aparent oficial. Cu toate acestea, încântarea a fost umbrită rapid de contactele primite pe WhatsApp de la "ambasadorul Australiei" și o funcționară aparent australiană. Cu toții erau, de fapt, escroci.

De la ofertă la solicitări financiare, totul părea la început autentic. Cu documente colorate și sigle impresionante, tânărul a fost convins să plătească o taxă considerabilă pentru un certificat de securitate maritimă. Cu ochii închiși și cu speranța că visul său se îndeplinește, acesta a trimis aproape 400 de dolari prin intermediul Western Union.

Însă, un detaliu simplu ar fi putut salva tânărul de la această înșelătorie: o verificare pe Google a numelui "ambasadorului" ar fi dezvăluit că acesta era de fapt un cunoscut compozitor francez, nu o figură oficială a Australiei.

”Cu privire la documentele şi comunicările în format pdf primite de către persoana vătămată, au fost găsite în acestea greșeli grave de sintaxă şi gramaticale în limba engleză ce pot fi identificate cu ușurința la introducerea textului pe Google Translate”, arată procurorii, în acest caz.

În urma cercetării nu au fost obținute date sau indicii care să conducă la identificarea autorilor şi recuperarea prejudiciului creat românului. Acesta din urmă a rămas cu paguba de aproape 400 de dolari.

”Astfel, se constată că urmările produse nu au fost grave, fapta nu a fost comisă printr-un mod de operare deosebit, prejudiciul a fost unul redus, iar din cercetările efectuate până în prezent nu au rezultat date care să ducă la identificarea autorilor”, este motivarea procurorilor din Focșani care au decis oprirea anchetei, potrivit ziare.com.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole