Antena 3 CNN Externe Turcia introduce taxa de cazare pentru turişti. Ce servicii vor fi taxate de la 1 ianuarie 2023

Turcia introduce taxa de cazare pentru turişti. Ce servicii vor fi taxate de la 1 ianuarie 2023

Claudia Popovici
1 minut de citit Publicat la 19:49 15 Dec 2022 Modificat la 19:57 15 Dec 2022

Mai exact, de la 1 ianuarie 2023, toate facilitățile de cazare din Turcia, inclusiv hoteluri, stațiuni, moteluri, pensiuni, hoteluri, pensiuni, campinguri, cabane, schi, hoteluri termale etc. trebuie să vireze statului 2% din suma primită pentru sejurul unui turist.

Singura excepție sunt taberele educaționale pentru studenți, precum și reprezentanții misiunilor diplomatice acreditate în Turcia și a organizațiilor internaționale cu statut diplomatic.

Taxa de cazare se aplică tuturor serviciilor vândute, notează Președinția Trezoreriei și Finanțelor din Turcia, potrivit publicaţiei hurriyet.com.

Mai exact, alături de costul camerei în sine, se impozitează tot ce este „atașat” acesteia: mâncare și băuturi incluse în prețul cazării, servicii de divertisment, utilizarea piscinelor, spații sportive, termale și alte zone (reamintim că în varianta all-inclusive, toate acestea sunt incluse deja în prețul camerei).

Turcia estimează venituri din turism de 46 miliarde de dolari în 2023

Pentru ca hotelierii să nu trișeze prin oferirea serviciilor în entități separate, reducând baza de impozitare, autorităţile subliniază că:

„serviciile prestate pe teritoriul hotelului prin vânzare și/sau vânzare în combinație cu cazarea peste noapte se impozitează pe cazare, indiferent de faptul dacă acestea sunt indicate separat în factură sau de faptul că aceste servicii sunt facturate separat.”

La fel se procedează şi cu serviciile prestate fără cazare: de exemplu, dacă un hotel permite accesul turiștilor din oraș sau din alte hoteluri să intre în restaurantul său, parcul acvatic sau centrul SPA, nici ei nu vor percepe taxe.

Autorităţile subliniază astfel că obiectul impozitării în acest caz nu este pentru turist, ci pentru hotelul în sine, de unde şi numele de „taxă de cazare turistică”.

Cele mai bune destinații de vacanță pentru 2023. Ce zic turiștii: "Este un loc fantastic, serviciile sunt excelente"

Agenții de turism spun că romanii au taxat destinațiile interne din cauza scumpirilor şi a serviciilor sub așteptări. În schimb, şi-au cheltuit banii în destinații mai spectaculoase din străinătate sau resorturi all inclusive.

Grecia şi Turcia, destinațiile preferate de români în 2022

Antalya a înregistrat o creștere cu peste 70% a numărului de turiști români, faţă de 2021, iar tendința se va menține şi anul viitor, spun operatorii din turism.

România are chartere spre Antalya, Bodrum şi Dalaman, oraşe turistice din Turcia, care pleacă din 13 localități.

Cele mai noi curse sunt deschise pe aeroporturile din Craiova, Constanţa, Satu Mare şi Suceava. 

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole