Antena 3 CNN Emisiuni România Inteligentă Taxa clawback va fi modificată | Şansă la viaţă pentru mii de bolnavi după demersul Antena 3

Taxa clawback va fi modificată | Şansă la viaţă pentru mii de bolnavi după demersul Antena 3

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 11:10 28 Apr 2022 Modificat la 11:10 28 Apr 2022

Mii de medicamente au dispărut în ultimii ani de pe piaţa românească, iar în locul lor au intrat doar câteva sute, la un preţ mult mai mare. Din acest motiv, bolnavii au fost nevoiţi să-şi întrerupă tratamentul, ori starea acestora de sănătate s-a agravat.

Aceste probleme, dar și cea legată de taxa clowback, au fost semnalate în cadrul conferinţei în domeniul sănătăţii organizată pe 7 aprilie, sub egida România Intelientă, de Antena 3 şi Jurnalul.

De atunci însă reprezentanții Parlamentului s-au mobilizat și pare că lucrurile încep să se miște în direcția bună.

"Împreună cu colegii mei din Parlament am început acest demers de a schimba taxa clawback", a declarat Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților.

De altfel, încă din cadrul evenimentului, el subliniase necesitatea unul efort bugetar pentru accesul bolnavilor la medicamente.

"Cred că şi interesul nostru şi al Ministerului Sănătăţii este să încercăm să ţinem sub control preţul final, mai ales la medicamentele mai ieftine, la medicamentele generice. E nevoie totuşi să ne aşezăm cu toţii la masă, înţelegem cu toţii sistemul, înţelegem cu toţii greutăţile, dar trebuie să ne gândim în primul rând la români", a explicat preşedintele PSD.

Un pacient care nu are acces la tratament, este un pacient care are nevoie de asistenţă medicală, ceea ce înseamnă costuri mai mari pentru spitalizare, atragea atenţia și ministrul Sănătăţii, în urmă cu 3 săptămâni.

"Tot vrând să facem economii plătim mai mulţi bani într-un mod foarte simplu: tot scădem preţul la nişte medicamente care dispar de pe piaţă, care sunt cele mai ieftine, ele nu mai sunt interesate, nu mai sunt distribuite şi imediat intră în utilizare următorul (n.r. medicament) care este mult mai scump şi la finalul zilei plătim mai mulţi bani", a fost declaraţia lui Alexandru Rafila.

Autoritățile cred că dispariția medicamentelor ar putea fi stopată însă prin măsuri punctuale, care să vină în sprijinul direct al producătorului.

"Pentru medicamentele generice produse în România taxa cred că ar trebui să fie zero. Pentru medicamentele generice produse în altă parte, e adevărat că este necesară o reducere a acestei taxe", a precizat Florin Buicu, vicepreşedintele Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor.

Criza medicamentelor din ultimii ani a schimbat vieţile a mii de bolnavi oncologici sau cu alte patologii grave din România. Tratamentele au dispărut peste noapte în principal din cauza taxei clowback pe care producătorii de medicamente trebuie să o plătească statului.

"Ca rezultat al neimplicării la timp sau neimplicării eficiente, la ora actuală ne lipsesc peste cinci mii de produse generice de pe piaţă. Pentru că suntem în situaţia în care nu rentează pentru foarte mulţi operatori din piaţă", a explicat şi Laszlo Attila, secretarul Comisiei pentru Sănătate din Senat.

Taxa clowback a fost introdusă în România în urmă cu 13 ani în perioada crizei financiare, însă deşi am depășit demult momentul, ea este în vigoare şi în prezent.

Ultima oară a fost modificată în 2020, când a fost plafonată de la 28% la 20% pentru medicamentele generice. Prin urmare, pentru a putea asigura acesul bolnavilor la tratamente, companiile şi asociaţiile din domeniu propun micșorarea ei cu încă 6 procente sau gradual.

Citește mai multe din România Inteligentă
» Citește mai multe din România Inteligentă
TOP articole