Antena 3 CNN Opinii Tatuați-vă pe mână ”Voi reindustrializa România!”

Tatuați-vă pe mână ”Voi reindustrializa România!”

Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj
2 minute de citit Publicat la 16:36 29 Oct 2024 Modificat la 16:36 29 Oct 2024

Aparent puțini oameni de afaceri în sală la cele două dezbateri de până acum moderate de Mihai Gâdea. Fie nu au fost invitații de către candidați, fie nu au apărut în filmări, fie nu au venit pentru că nu mai cred în promisiuni. Sau poate pur și simplu nu au curaj să-și arate simpatia față de unul sau altul dintre candidați. Sau poate că își arata simpatia în alt fel.... 

Atunci când candidezi la Președinția României și la o astfel de dezbatere națională nu ai oameni de afaceri alături de tine în sală, antreprenori români sau reprezentanți ai corporațiilor internaționale, deși vorbești despre proiecte economice, ai o mare problemă. Pentru că fără o economie puternică nu poți avea infrastructura, sistemul de educație, sistemul sanitar, pensiile pentru seniori și toate celelalte pe care le promiți în campania electorală.

Mihai Gâdea, care cunoaște bine America, ne poate aminti de suportul declarat pe care îl primesc de la mediul de afaceri cei doi candidați la Președinția Statelor Unite. În spatele lui Donald Trump sunt, doar câteva nume, Elon Musk (Tesla), Bill Ackmann (Pershing Capital), Shaun Maguire (Sequoia), David Sachs (PayPal) și Dave Portnoy (Barstool Sports). Donald Trump promite tăieri de taxe, subvenții pentru energie și tarife mai mari pentru importurile din afara țării.

În spatele Kamalei Harris s-au raliat printre alții Reid Hoffmann (Linkedin), Marc Cuban, Sam Altmann (OpenAI), Jeff Bezkes (Time Warner) și Chad Gliffoer (Bank of America). Kamala Harris promite creșterea taxei pe profit până la 35%, reduceri de taxe pentru venituri anuale de sub 400 mii de dolari, subvenții pentru familiile cu nou-născuți și taxarea suplimentară a miliardarilor. 

Deocamdată este greu de spus ce programe economice au candidații la Președinția României și de unde vor scoate banii să le pună în aplicare. În afara de neconvingătorul ”vom lua de la bogați și vom da la săraci” nu prea înțelegem cum poate deveni țara noastră una dintre cele mai mari economii ale Europei. Desigur, avem promisiunea, tatuată sau nu, că nu vor crește taxe și impozite, care de fiecare data când este făcută, trimite încă un pic mediul de afaceri în depresie, nu în extaz. Pentru că știm că la anul o astfel de promisiune nu poate fi ținută.

Uite o propunere de proiect economic și de tatuaj: ”Voi Reindustrializa Romania!”. Industria României a fost făcută praf în ultimii 35 de ani, sute și mii de fabrici au fost puse la pământ, mâncare, chimie, energie, apărare. Importăm cele mai banale produse – am ajuns la un deficit comercial de peste 10% din PIB – și exportam în continuare resursă umană specializată și calificată. Planul Mario Draghi care va fi lansat anul viitor pune pe masă 800 de miliarde de Euro, aproape la fel de mult cât Green Deal, pentru creșterea competitivității industriale a Uniunii Europene și reducerea decalajelor față de alte superputeri. Romania reprezintă circa 2-2,2% din PIB-ul Uniunii Europene, așadar ar putea revendica pentru reindustrializare 15-20 de miliarde de Euro din totalul de mai sus. Acest nou PNRR industrial merită toata atenția viitoarei guvernări și reprezintă în sine un plan de țară. Îi provoc pe toți cei care vor câștiga sau pierde alegerile de anul acesta să își tatueze pe mână ”Voi Reindustrializa România!”.

 

Fără a produce la noi în țară valoare adăugată în mâncare, chimie, energie și apărare va fi greu să ieșim din strânsoarea îndatorării care ne amenință copiii și nepoții.

 

Citește mai multe din Opinii
» Citește mai multe din Opinii
TOP articole