Antena 3 CNN Actualitate Nelu Tătaru: "Ne aşteaptă 3-4 săptămâni grele". Cine va beneficia cu prioritate de vaccinul anti-COVID

Nelu Tătaru: "Ne aşteaptă 3-4 săptămâni grele". Cine va beneficia cu prioritate de vaccinul anti-COVID

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, s-a aflat, joi, în judeţul Constanţa, unde a anunţat suplimentarea cu 33 a paturilor la Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI).

de Adrian Iclozan    |   

Tătaru a anunţat că următoarea lună va fi dificilă, în ceea ce priveşte numărul de cazuri de COVID. El a spus, pe de altă parte, că nu sunt avute, momentan, în vedere noi restricţii la nivel naţional.

"Pandemia se tranşează în pre-spital, nu în spital. Avem 3-4 săptămâni grele pentru a putea ajunge pe un platou, în contextul în care vedem numărul de cazuri din Europa crescând de la o zi la alta, vedem lockdown-uri, haideţi să participăm, cu toţii, la scăderea numărului de cazuri. (...)

(Se impun alte măsuri?) "Se impun la nivel local, în funcţie de evoluţia epidemiologică locală".

(Există posibilitatea impunerii la nivel naţional?) "Nu avem în vedere în acest moment. Mergem pe varianta locală, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă este cel care ia deciziile", a spus Tătaru.

El a menţionat că, în eventualitatea distribuţiei unui vaccin anti-COVID în România, corpul medical va fi primul beneficiar, urmat de persoanele din categoriile de risc epidemiologic, inclusiv din punct de vedere al vârstei.

Reţeaua de distribuţie a vaccinului este pregătită

"România are pregătită rețeaua de distribuție a vaccinului împotriva Covid, atunci când va ajunge în țară, la finele acestui an sau la începutul anului viitor. Noi suntem angrenați cu Comunitatea Europeană pentru acest vaccin, rămâne să vedem. Comisia Europeană are discuții cu trei firme producătoare, în măsura în care va fi gata, acela va fi și la noi. Toată achiziția se face prin Comisia Europeană, dar avem speranță pentru sfârșitul anului, începutul anului viitor", a adăugat ministrul.

Românii care vin acasă de sărbători pentru mai mult de 3 zile intră în carantină

(Vor putea veni acasă românii, de Sărbători?) "După cum știți, sunt acele ţări cu o rată de infectare mai mare decât a noastră. Condiţiile nu s-au modificat. În măsura în care vin pentru trei zile, cu un test negativ nu mai vechi de 48 de ore (nu intră în carantină). Când vin pentru o perioadă mai lungă intră în carantină pentru 14 zile, urmând ca în opta zi să facă acel test. Dacă este negativ, la 10 zile ies din carantină", a precizat ministrul Sănătăţii.

Subiecte în articol: Nelu Tătaru restricţii vaccin
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile