Antena 3 CNN Actualitate Tatăl copiilor luați de autoritățile britanice îi vrea înapoi. Apelul lui disperat, în timp ce în Leeds continuă protestele

Tatăl copiilor luați de autoritățile britanice îi vrea înapoi. Apelul lui disperat, în timp ce în Leeds continuă protestele

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Au fost din nou proteste duminică seară în Leeds, în cartierul în care românii au fost în mijlocul violențelor săptămâna trecută. Tatăl copiilor luați de autorități face apel disperat ca minorii  luați de serviciile sociale să se întoarcă acasă.

Tatăl copiilor a declarat că este vorba despre patru copii care sunt ai lui și doi nepoți (copii ai uneia din fetele lui, care este la rândul ei, minoră).

Bărbatul a povestit că a aflat că minorii nu mănâncă și au atacuri de panică. El a făcut apel ca cei șase copii să se întoarcă în familie.

În această săptămână, autoritățile din Leeds ar putea lua o decizie dacă minorii se pot întoarce la familiile lor.

În 8 august, părinții sunt chemați la proces, transmite corespondentul Antena 3 CNN.

Între timp, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului (ANPDC) a transmis un mesaj în care subliniază că ce s-a întâmplat la Leeds este  trist și cu impact mare atât în comunitatea românească din teritoriu, cât și în societatea britanică și a făcut apel ca soluțiile să fie găsite cu calm. El a spus că ceea ce primează este interesul copiilor.

„Situația din comunitatea românească din Leeds a fost și este în atenția noastră încă din seara producerii nefericitelor incidente.

De la primele momente, am reacționat și am intrat în legătură cu colegii noștri de la Consulatul General al României la Manchester, care ne-au informat că sunt în discuții atât cu autoritățile locale, cu românii din comunitate, cu părinții implicați, cât și cu colegii de la Ambasada României la Londra pentru a oferi sprijin, în limita competențelor legale.

Ce s-a întâmplat la Leeds este, din păcate, trist și cu impact mare atât în comunitatea românească din teritoriu, cât și în societatea britanică. Emoțiile au luat locul rațiunii și, purtați de intenții bune, oamenii au lăsat ca lucrurile să degenereze într-o situație care s-a transformat într-o revoltă.

Revenind la ceea ce contează, însă, cu adevărat: interesul superior al copilului.

Înțelegem durerea familiei și dorința de a-și păstra copiii aproape. Multe lucruri ar fi putut să decurgă mai bine, de ambele părți, însă important este să găsim soluții pentru rezolvarea conflictului pe cale pașnică, cu înțelegere și calm.

Înțelegem punctul de vedere al părinților, am înțeles că s-au simțit neputincioși, nedreptățiți și că au reacționat din teamă.

Colegii noștri de la oficiul consular au discutat cu autoritățile britanice, am înțeles și motivele lor, legale și îndreptățite de altfel. Însă, am punctat că situația putea fi gestionată mai bine.

Reiterez faptul că violența nu este soluția în nicio situație pentru că la final vrem ca toată comunitatea românească să se simtă protejată, la fel cum își doresc și cetățenii britanici să se simtă în siguranță.

Vom continua monitorizarea cazului și ne vom implica, ori de câte ori va fi cazul, pentru a reprezenta drepturile copiilor românii. În cazul acesta, punctual, urmează să facem demersuri concrete alături de Consulatul General al României la Manchester pentru identificarea celei mai bune variante pentru cei 4 copii, care în acest moment sunt în siguranță, împreună, în grija autorităților britanice.", a transmis președintele ANPDCA Rareș-Petru Achiriloaie.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează duminică în legătură cu incidentele din Leeds, că autoritățile britanice au informat că au reținut inițial nouă cetățeni români, opt dintre ei fiind eliberați ulterior. Un român a fost acuzat sâmbătă pentru tulburările petrecute într-o suburbie din Leeds, Marea Britanie, la începutul acestei săptămâni. O mașină de poliție a fost răsturnată și un autobuz a fost incendiat în Harehills în timpul scandalului. Bărbatul a fost arestat, potrivit BBC.

Iustin Dobre, în vârstă de 37 de ani, din Clifton Mount, Harehills, a fost acuzat de tulburare violentă a ordinii publice și de incendiere premeditată care a pus viața în pericol, cu privire la incendierea autobuzului, a declarat poliția. Acesta a fost arestat preventiv și va fi prezentat luni la tribunalul Leeds Magistrates' Court.

 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile