Antena 3 CNN Externe Țările UE cer Israleului să înceteze atacurile împotriva misiunilor ONU din Liban. 15 angajați ONU au fost răniți în atacuri

Țările UE cer Israleului să înceteze atacurile împotriva misiunilor ONU din Liban. 15 angajați ONU au fost răniți în atacuri

de Adriana Duţulescu    |   

Cel mai recent atac al Israelului asupra forțelor Națiunilor Unite de menținere a păcii din Liban pare să fi depășit o limită pentru țările europene – chiar și pentru cele care susțin în mod tradițional războaiele sale din Gaza și Liban. După ore de negocieri, șeful UE pentru politică externă Josep Borrell a cerut tuturor celor 27 de țări ale blocului să semneze o declarație comună duminică seara prin care condamnă atacurile Israelului împotriva misiunilor ONU, după ce 15 membri ai personalului ONU au fost răniți în timpul intrării forțate a Forțelor de Apărare Israelului în Baza libaneza.

UE „exprimă îngrijorarea deosebit de gravă cu privire la atacurile Forțelor de Apărare Israeliene (IDF) împotriva Forței Interimare a Națiunilor Unite în Liban (UNIFIL), care au provocat răniți mai mulți militari de menținere a păcii”, se arată în comunicat citat de Politico: „Aceste atacuri trebuie să înceteze imediat”.

Mișcarea marchează o abatere de la încercările anterioare ale UE de a adopta o poziție unificată cu privire la acțiunile militare ale Israelului, având în vedere divergența radicală dintre țările mai critice precum Spania și Irlanda și cele care sunt mai simpatice: Germania, Austria și Ungaria.

La peste un an de la războiul Israelului cu Hamas în Gaza, țările UE nu au emis încă o declarație unanimă cu privire la război.

Rămâne de văzut dacă țările UE vor adopta sancțiuni împotriva Israelului, pe care Borrell le pretindea luni. Doi diplomați au spus că nu se așteaptă ca acest lucru să treacă.

Ministrul austriac de externe Alexander Schallenberg a declarat luni că atacurile sunt „inacceptabile”, adăugând că aproximativ 120 de soldați austrieci fac parte din misiunea ONU în Liban.

„Austria nu este un spectator”, a adăugat el. "Nu, ei [trupele austriece] nu se vor retrage. Da, vor continua să-și îndeplinească mandatul".

„Ne-am adresat prietenului nostru israelian pentru a ne clarifica poziția”, a spus Schallenberg înainte de o întâlnire a miniștrilor de externe ai UE la Luxemburg.

Finlanda, care luna trecută și-a apărat decizia de a continua să cumpere arme israeliene, a subliniat și prezența a 200 de soldați finlandezi în misiunea ONU.

„Suntem foarte îngrijorați de siguranța acestor forțe de menținere a păcii, care îndeplinesc o misiune extrem de importantă”, a declarat ministrul finlandez de externe Elina Valtonen pentru POLITICO. „Așa că sunt foarte mulțumit că împreună, ca Uniunea Europeană, am fost... capabili să formulăm un mesaj clar față de Israel în acest sens”.

Între timp, omologul său olandez, Caspar Veldkamp, ​​a declarat că l-a sunat duminică pe ministrul de externe al Israelului, Israel Katz.

"Am exprimat că acest lucru este inacceptabil. Ar trebui să se oprească și ar trebui să fie investigat cât mai curând posibil", a spus Veldkamp, ​​adăugând că a condamnat și atacul lui Hezbollah asupra unei instituții de pensionare din apropiere de Tel Aviv, care găzduiește supraviețuitorii Holocaustului olandezi. origine.

Subiecte în articol: Israel ONU Liban josep borrel
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile