Franţa, Spania şi Portugalia au decis vineri să construiască o nouă linie submarină pentru a lega reţelele lor electrice şi pentru a reduce izolarea Peninsulei Iberice în materie de energie, relatează AFP.
Liderii celor trei ţări, reuniţi la Lisabona, au salutat semnarea, cu ocazia unui summit, a acordului de finanţare a acestui proiect de linie de înaltă tensiune pentru a lega Franţa de Spania pe sub Golful Gasconiei.
Este "un pas foarte important", a declarat premierul portughez Antonio Costa anunţând că un grup de lucru va continua să discute despre noi conexiuni electrice şi de gaz.
Comisia Europeană va subvenţiona proiectul 'Golful Gasconiei' cu 30%, oferind 578 de milioane de euro, o sumă fără precedent pentru un proiect energetic.
Linia de 370 de km lungime ar urma să fie pusă în funcţiune în 2025 şi să crească de circa două ori capacităţile de schimburi de electricitate între Franţa şi Spania pentru a le ridica la 5.000 de MW, a subliniat RTE, compania franceză care gestionează reţelele şi care administrează acest proiect cu compania spaniolă REE.
Este cel mai important proiect lansat de când Spania şi Portugalia se luptă pentru ca Peninsula Iberică să nu mai fie ceea ce ele numesc "o insulă în Europa din punct de vedere energetic".
Portugalia dispune de un excedent de producţie de electricitate, în special regenerabilă, pe care ar putea să o exporte dincolo de Spania dacă interconexiunile se dezvoltă aşa cum prevede Comisia Europeană.
"Durabilitatea strategiei noastre de investiţii în energii regenerabile trece prin export", a declarat Antonio Costa. Portugalia speră în special să vândă electricitate Marocului.
Franţa şi Spania şi-au dublat capacitatea de schimb de energie, inaugurând în 2015 o conexiune de linii de înaltă tensiune pe sub Pirinei.
Însă Madridul şi Lisabona ar vrea de asemenea să se conecteze mai puternic şi la piaţa europeană de gaz, prin construirea unui nou gazoduct de conexiune cu Franţa prin Catalonia. Însă acest proiect, intitulat 'Midcat', este primit cu reticenţă de către Paris.